Moldova, lăudată într-un studiu global pentru politici demografice care susțin femeile să aibă numărul dorit de copii
Full Article 4 minutes read

Moldova, lăudată într-un studiu global pentru politici demografice care susțin femeile să aibă numărul dorit de copii

Un raport global UNFPA oferă exemplul Moldovei la capitolul politici demografice care susțin femeile să aibă numărul dorit de copii. Potrivit studiului SWOP, Republica Moldova oferă un exemplu elocvent la capitolul politici legislative axate pe drepturile oamenilor în ceea ce privește atingerea fertilității dorite.

Studiul arată că Republica Moldova, înregistrând una dintre cele mai rapide scăderi ale populaței la nivel global, în special din cauza migrației — de la 4,5 milioane la începutul anilor 1990 până la 2,6 milioane în 2022, cu sprijinul experților și partenerilor (inclusiv UNFPA), a adoptat o abordare axată pe consolidarea rezilienței demografice. Astfel, noile politici demografice bazate pe dovezi vin să susțină femeile să combine cu succes serviciul, viața de familie și creșterea copiilor. Asta pentru ca, treptat, să fie reduse inegalitățile de gen, să existe condiții îmbunătățite în țară, iar mai puțini oameni să fie nevoiți să migreze. 

Spre exemplu, au fost introduse opțiuni noi pentru părinți pentru a-i susține să aibă numărul dorit de copii: posibilitatea de a alege să primească indemnizația lunară de creștere și îngrijire a copilului timp de un singur an, timp de 2 sau 3 ani; a fost extinsă perioada în care poate fi solicitat concediul paternal de 14 zile, a fost introdusă posibilitatea nouă pentru mamă și tată de a împărți concediul de îngrijire până la vârsta de 3 ani și de a sta pe rând cu copilul, dar și posibilitatea de a solicita  program flexibil de muncă în coordonare cu angajatorul ș.a, se arată în raport.

Potrivit studiului Generații și Gen, femeile și bărbații din Republica Moldova își doresc până la 3 copii, dar în realitate au mai puțin de 2. Un pas important care poate fi realizat în acest sens este de a schimba accentul de pe fertilitate pe fertilitatea dorită. Înțelegerea barierelor cu care se confruntă oamenii în realizarea intențiilor lor de fertilitate și reducerea decalajului dintre fertilitatea dorită și cea reală este locul în care guvernele pot face diferența prin inițierea unor politici care să permită persoanelor să aibă numărul dorit de copii, în condiții de bunăstare. UNFPA va continua să susțină autoritățile din Republica Moldova în construirea unei societăți prospere și incluzive, indiferent de numărul populației, prin consolidarea rezilienței demografice a țării, nu prin control demografic”, a declarat Nigina Abaszada, Reprezentantă Rezidentă, UNFPA Moldova.   

Fapte și cifre cheie din Raportul privind Starea Populației Lumii 2023:

  1. ⅔ din populația mondială trăiește într-un mediu în care fertilitatea este sub pragul de înlocuire;
  2. Rata mondială a fertilităţii va scădea sub 2,1 în jurul anului 2050;
  3. În următorii peste 25 de ani, ⅔ din toată creșterea populației va fi determinată de creșterea anterioară, adică nu va fi afectată de schimbările de fertilitate;
  4. Datele demografice globale se schimbă rapid: 2/3 din populația lumii trăiește în medii cu o fertilitate scăzută, în timp ce opt țări vor reprezenta jumătate din creșterea populației mondiale preconizată până în anul 2050 (Republica Democratică Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Republica Unită Tanzania), ceea ce va schimba dramatic clasamentul mondial al celor mai populate țări;
  5. Potrivit unui studiu recent al ONU, o paritate de gen mai mare pe piața forței de muncă ar contribui mai mult la susținerea economiilor în curs de îmbătrânire și a societăților cu fertilitate scăzută decât stabilirea obiectivelor pentru femei de a avea mai mulți copii.

În raport se recomandă insistent guvernelor să implementeze politici care să aibă în prim plan egalitatea de gen și drepturile omului, cum ar fi programele de concediu parental, reducerile de taxe pentru persoanele care au copii, politicile care promovează egalitatea de gen la locul de muncă și accesul universal la sănătate și drepturi sexuale și reproductive. Acestea oferă o formulă demonstrată care va aduce dividende economice și va determina societăți reziliente, capabile să se dezvolte indiferent de modul în care se produc schimbările demografice.

În luna noiembrie 2022, populația globului a atins cifra de 8 miliarde de oameni. 


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: