Moldova va limita utilizarea ChatGPT în sălile de clasă? Răspunsul ministrului Dan Perciun
Full Article 3 minutes read

Moldova va limita utilizarea ChatGPT în sălile de clasă? Răspunsul ministrului Dan Perciun

Ministrul Educației și Cercetării Dan Perciun crede că ChatGPT va deveni parte din viața noastră și trebuie să utilizăm la maxim aceste noi posibilități. Menționăm că, recent, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a cerut guvernelor să „reglementeze rapid” utilizarea instrumentelor de inteligenţă artificială în sălile de clasă, inclusiv prin limitarea utilizării acestora. Perciun a declarat că Moldova așteaptă să vadă ce vor face alte țări și care o să fie abordarea lor pe acest subiect. 

În septembrie, UNESCO a cerut guvernelor să „reglementeze rapid” utilizarea instrumentelor de inteligenţă artificială, cum ar fi chatbot-ul ChatGPT, în sălile de clasă, inclusiv prin limitarea utilizării acestora la copii.

Întrebat dacă Guvernul de la Chișinău analizează o astfel de limitare, Perciun a comunicat: „Nu cred că Republica Moldova va fi prima țară care să reglementeze ChatGPT. Așteptăm să vedem ce o să facă alte țări și care o să fie abordarea lor pe acest subiect. În egală măsură încercarea de a opri schimbarea și avântul tehnologiilor informaționale este din start sortită eșecului. ChatGPT va deveni parte din viața noastră, la fel ca și inteligența artificială. Trebuie să căutăm moduri prin care să ne adaptăm și să utilizăm la maxim aceste noi posibilități. Încercarea de a ne îngrădi de viitor nu o să oprească viitorul să vină peste noi”.

***

Pe 7 septembrie 2023, directoarea generală a UNESCO, Audrey Azoulay, a spus că „AI generativă poate fi o oportunitate extraordinară pentru dezvoltarea umană, dar poate fi şi sursă de daune şi prejudicii”, relatează Agerpres.ro. „Nu poate fi integrată în educaţie fără angajamentul public şi fără garanţii şi reglementări guvernamentale solide”, a adăugat ea.

În recomandarea sa, UNESCO a afirmat că instrumentele AI au potenţialul de a ajuta copiii cu nevoi educaţionale specifice, generând de exemplu subtitrări, cu condiţia ca profesorii, utilizatorii şi cercetătorii să ajute la proiectarea acestora, iar guvernele să reglementeze utilizarea acestora. UNESCO nu recomandă totuşi o vârstă minimă pentru şcolari, dar a notat că ChatGPT nu poate fi folosit de către copiii sub 13 ani. Numeroase persoane susţin creşterea vârstei la 16 ani, potrivit raportului.

Programele AI generative accesibile publicului larg s-au înmulţit de la sfârşitul anului 2022, când ChatGPT, creat de start-up-ul californian OpenAI, şi-a demonstrat capacitatea de a genera eseuri, poezii şi conversaţii coerente pe baza unor întrebări succinte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: