S-au ales doar cu promisiunile lui Șor? Moldovagaz explică ce se va întâmpla cu consumatorii care au trecut la furnizorul rămas fără licență
Full Article 3 minutes read

S-au ales doar cu promisiunile lui Șor? Moldovagaz explică ce se va întâmpla cu consumatorii care au trecut la furnizorul rămas fără licență

Consumatorii care au trecut de la Moldovagaz la NordGaz – furnizorul care s-a angajat să livreze gazul promis de fugarul Ilan Șor și bașcana pe care a susținut-o la alegeri, Evghenia Guțul – vor trece la un furnizor de ultimă opțiune, pentru o perioadă de patru luni. Anunțul a fost făcut de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, după decizia ANRE din 22 decembrie, care a lipsit NordGaz de licență, temporar.

Moldovagaz anunță că, în calitate sa de furnizor de serviciu public de asigurare a aprovizionării cu gaze naturale de ultimă opțiune, a demarat procedura de semnare a contractelor cu consumatorii NordGaz, licență căruia, prin decizia a ANRE, a fost suspendată pentru trei luni.

Vadim Ceban precizează că, potrivit Legii gazelor naturale, acești consumatori trec la furnizorul de ultimă opțiune pe o perioadă de patru luni, fără a depune o cerere specială din partea lor.

„Potrivit legii, gazele naturale le sunt furnizate în condiții și la tarife reglementate, aprobate de ANRE. Totodată, operatorii de sistem de distribuție a gazelor urmează să ofere în timp util informația despre consumatorii finali, care trec la furnizorul cu statut de ultimă opțiune”, anunță Vadim Ceban.

Șeful Moldovagaz mai precizează că urmează să expedieze în scris acestor consumatori, conform legislației în vigoare, în termen de 8 zile de la data începerii furnizării gazelor în regim de ultimă opțiune, contractele de furnizare, evidența acestor consumatori fiind efectuată separat.

***

Precizăm că „NordGaz Furnizare” este compania care, din 1 decembrie, ar fi trebuit să livreze consumatorilor din Găgăuzia „gazul ieftin” promis de bașcanul Evghenia Guțul și oligarhul fugar Ilan Șor. În tot acest timp, conducerea țării a declarat că „gazul ieftin” este un „fals” în interese electorale, acuzându-l pe Șor și echipa sa de manipulare. Oligarhul fugar și bașcana Găgăuziei au respins acuzațiile. Cei doi au declarat în repetate rânduri că gazul promis nu este unul fictiv și că el va ajunge la cetățeni, așa cum au spus.

Pe 22 decembrie, în cadrul unei conferințe de presă, Ministrul Energiei Victor Parlicov a anunțat că, până în prezent, un singur consumator a plecat de la Moldovagaz la „NordGaz Furnizare”. Potrivit oficialului, este vorba despre însuși directorul NordGaz. Parlicov a menționat că, deși persoana respectivă a trecut la alt furnizor și teoretic Moldovagaz nu-i furnizează gaz, compania nu a importat gaz în țară și nici nu procurat de pe piața internă, astfel acesta nu face decât să ia gaze din sistemul național. Ministrul Energiei a menționat că companiei i se va solicita să demonstreze că poate să importe și să livreze gaze, iar, în caz contrar, vor fi luate măsurile de rigoare. „ANRE cunoaște ce are de făcut”, a spus ministrul. Detalii – AICI.

În aceeași zi, pe 22 decembrie, seara, ANRE a decis să suspende licența NordGaz, pentru o perioadă de trei luni. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: