Moscova urmărește „îndeaproape” procesul de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE
Full Article 2 minutes read

Moscova urmărește „îndeaproape” procesul de aderare a Moldovei și Ucrainei la UE

Moscova urmărește îndeaproape cererile Kievului și Chișinăului pentru statutul de țară candidat la UE. Declarația a fost făcută de directorul celui de-al doilea departament al țărilor CSI al Ministerului rus de Externe Alexei Polișiuk, într-un interviu pentru Tass.

„Urmărim îndeaproape aceste procese. Ambele țări au acorduri de asociere cu UE, participă la Parteneriatul Estic, împreună cu Georgia în așa-numitul trio asociat. La sfârșitul lunii februarie – începutul lunii martie, au depus cereri oficiale pentru a obține statutul de țări candidate la UE și au primit chestionare de la Bruxelles. Zilele trecute, Kievul a trimis deja răspunsurile”, a spus șeful departamentului Ministerului Afacerilor Externe.

Totodată, Polișiuk a amintit că „în 2013-2014, anume acordul dintre Ucraina și UE, a cărui semnare a fost apoi amânată de guvernul țării pentru a face față consecințelor asupra relațiilor comerciale și economice cu Rusia și alte țări CSI, a devenit declanșatorul evenimentelor de pe Maidan. Au dus, la rândul lor, la o lovitură de stat neconstituțională, la un război civil în Donbass și la situația pe care o avem astăzi”, a adăugat diplomatul.

Amintim că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița. Pe 11 aprilie, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a primit chestionarul Comisiei Europene cu privire la cererea de aderare la UE a Republicii Moldova.

Pe 18 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat că a fost completat chestionarul de aderare la Uniunea Europeană, un prim pas pentru obținerea de către Ucraina a statutului de țară candidată pentru intrarea în blocul european.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: