MSMPS: Vaccinurile pe care le-am primit din România NU sunt din lotul care a fost suspendat
Full Article 3 minutes read

MSMPS: Vaccinurile pe care le-am primit din România NU sunt din lotul care a fost suspendat

Vaccinurile AstraZeneca, pe care le-a recepționat Republica Moldova din România, nu fac parte din lotul care a fost suspendat temporar. Informația a fost confirmată de reprezentanții Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) în dimineața de 12 martie.

„În contextul suspendării temporare a procesului de vaccinare cu lotul AstraZeneca ABV 2856 în România, informăm că, vaccinuri din acest lot nu sunt utilizate pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat reprezentanta MSMPS, Cristina Stratulat.

Cele 21.600 doze de vaccin AstraZeneca recepționate ca donație din România fac parte din lotul AstraZeneca ABV 6096.

Specialiștii în imunizare și autoritățile responsabile de gestionarea campaniei de vaccinare împotriva Covid-19 în Republica Moldova dau asigurări că urmăresc desfășurarea campaniei și analizează minuțios fiecare eveniment advers post-imunizare.

Până în prezent, în Republica Moldova,  au fost administrate 9341 doze de vaccin AstraZeneca și au fost înregistrate 303 reacții adverse ușoare, care nu prezintă niciun pericol pentru viața și sănătatea celor vaccinați.

***

În seara de 11 martie, autoritățile de la București au declarat că, în România, au ajuns, totuși, doze de vaccin anti-Covid produse de AstraZeneca, din lotul pentru care Italia a suspendat imunizarea, suspectându-se că ar fi determinat la persoane vaccinate apariția unor cheaguri de sânge. Ar fi vorba despre 30 de cazuri din 5 mln de persoane vaccinate cu acest ser, fără să fie determinată, însă, o legătură directă cu imunizarea. Autoritățile din țara vecină au decis suspendarea vaccinării cu lotul AstraZeneca ABV 2856. Acestea precizează că au fost deja utilizate 77.049 de doze din acest lot. Vaccinarea cu AstraZeneca va continua însă cu doze din alte loturi.

Unul dintre loturi, ABV2856, cel pentru care Italia a suspendat vaccinarea, ar fi fost folosit și în România. Celălalt lot, ABV5300, a fost livrat în 17 țări din Uniunea Europeană. În total, 9 state au suspendat vaccinarea cu AstraZeneca.

Amintim că, până în prezent, în Republica Moldova, au ajuns circa 21 de mii de doze de vaccin produs de AstraZeneca, donate de guvernul României și 14 400 doze, livrate prin platforma COVAX.

Potrivit MSMPS, până la sfârșitul lunii, ar urma să ajungă încă 21 de mii de doze de vaccin AstraZeneca și peste 24 de mii de doze de vaccin produs de compania Pfizer. Iar la sfârșitul lunii aprilie sunt așteptate încă 72 de mii de doze AstraZeneca.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: