Năstase cere reluarea dosarului privind finanțarea PSRM din Rusia. A depus o plângere la procuratură
Full Article 3 minutes read

Năstase cere reluarea dosarului privind finanțarea PSRM din Rusia. A depus o plângere la procuratură

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a depus o plângere prin care cere anularea ordonanței din 8 iulie, privind încetarea urmăririi penale ce ține de finanțarea PSRM din Rusia. Anunțul a fost făcut astăzi, 19 noiembrie, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Am depus o plângere împotriva ordonanței procurorului de la Procuratura Anticorupție, Alexandru Cernei, din 8 iulie 2019, în temeiul art. 299 a Codului de Procedură Penală, plângere prin care am solicitat anularea acestei ordonanțe”, a anunțat Andrei Năstase.

Totodată, fostul ministru de Interne a precizat că ordonanța respectivă este nulă, fiindă „încalcă prevederile legale după competența materiei sau calitatea persoanei”. Acesta a explicat că pentru a putea fi efectuată urmărirea penală a unor persoane cu funcții înalte în stat, cum este cea de președinte și de deputat, era necesară implicarea procurorului general.

În cazul în care cererea sa nu va fi admisă, Andrei Năstase a spus că o va contesta în faţa unui judecător de instrucţie.

„Mai devreme sau mai târziu, toți cei care au greșit vor răspunde. Este doar o chestiune de timp. Iar timpul lui Igor Dodon va expira mai curând decât își poate acesta imagina”, a mai spus Năstase.

De asemenea, co-fondatorului blocului ACUM a declarat că înregistrările video în care apare președintele Igor Dodon ar negocia crearea unei coaliții de fuvernare cu fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc sunt veridice.

„Acele filmulețe le-am verificat sub aspect tehnic și sunt veridice. Iar cel care vorbește despre sumele de sute de mii de dolari venite din exterior pentru finanțarea PSRM, cel care vorbește despre necesitatea federalizării Republicii Moldova la indicația unor forțe din afara țării…sunt filmulețe adevărate”, a conchis Andrei Năstase.

Amintim că în luna iunie, în presă au apărut înregistrări video în care apar președintele Igor Dodon și fostul președinte al PDM, Vlad Plahotniuc, precum și omul de afaceri Serghei Iaralov. În cadrul acestora, șeful statului ar negocia crearea unei coaliții de guvernare între PSRM și PDM. Aceștia ar fi discutat și despre perspectiva de federalizare a Republicii Moldova. De asemenea, șeful statului ar fi spus că Rusia finanțează Partidul Socialiștilor.

Ulterior, pe 8 iulie 2019, a fost emisă o ordonanță de refuz în pornirea unui dosar penal, deoarece „nu s-au confirmat acțiuni de finanțare ilegală a PSRM”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: