NATO se reunește de urgență. Subiectul discuțiilor – tensiunile din Orientul Mijlociu
Full Article 3 minutes read

NATO se reunește de urgență. Subiectul discuțiilor – tensiunile din Orientul Mijlociu

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice (NATO), Jens Stoltenberg, a convocat o reuniune de urgență a consiliului instituției, ca urmare a tensiunilor din Orientul Mijlociu, informează agenția DPA, citată de AGERPRES, astăzi, 6 ianuarie. 

Reuniunea la nivel de ambasadori a principalului for de decizie al Alianţei este programată pentru ora 14:00 GMT și va evalua situaţia din zonă după uciderea într-un raid american în Irak a generalului iranian Qassem Soleimani.

Secretarul american de stat Mike Pompeo a admis anterior că este posibil ca trupele americane staţionate în Orientul Mijlociu să fie ţinta unor represalii ale Iranului pentru moartea generalului Soleimani, al cărui convoi a fost vineri ţinta unei drone americane pe aeroportul din Bagdad.

În plus, parlamentul irakian a adoptat duminică o rezoluție prin care a cerut guvernului să expulzeze trupele militare americane din ţară. Rezoluţia nu are putere juridică, asemenea unei legi, dar premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, ceruse parlamentului să adopte o asemenea rezoluţie, ceea ce înseamnă că şi executivul de la Bagdad e de acord cu măsura votată de Legislativ.

De cealaltă parte, președintele Donald Trump amenință cu sancțiuni autoritățile de la Bagdad, după ce acestea au cerut retragerea trupelor americane de pe teritoriul Irakului. Acesta spune că SUA a investit miliarde de dolari pentru crearea bazei aeriene de pe teritoriul Irakului și, dacă aceștia vor ca trupele americane să se retragă, să le întoarcă banii.

„Le vom percepe sancțiuni așa cum nu au mai văzut. Sancțiunile impuse Iranului vor părea blânde prin comparație”, le-a spus Trump jurnaliștilor, potrivit Reuters.

Anterior acestui vot din parlamentul de la Bagdad, coaliţia internaţională condusă de SUA a anunţat suspendarea activităţilor de sprijin şi instrucţie pentru trupele irakiene, pentru a se concentra astfel pe protejarea bazelor din Irak unde se află personalul acestei coaliţii, baze care au fost frecvent atacate în ultima vreme şi sunt potenţiale ţinte ale unor represalii după uciderea generalului Soleimani

Pe de altă parte, Congresul SUA plănuiește să supună la vot, în această săptămână o rezoluție, menită să restricționeze acțiunile militare ale președintelui Donald Trump față de Iran. Declarația a fost făcută de președinta Camerei Reprezentanților a Statelor Unite, Nancy Pelosi, scrie New York Post.

Documentul prevede ca, în lipsa altor acțiuni, acțiunile militare în Iran să fie sistate în următoarele 30 de zile. Anterior, Pelosi a criticat operațiunea desfășurată de forțele militare americane în SUA și uciderea generalului Qassem Soleimani, însărcinat cu afacerile irakiene în cadrul armatei ideologice iraniene, în urma unui bombardament.

Amintim că, în noaptea de 3 ianuarie, militarii americani au efectuat un bombardament în apropierea aeroportului din Bagdad, în urma căruia au murit cel puțin 8 persoane, nclusiv Qassem Soleimani, şeful Forţei Qods al Gărzilor Revoluţionare însărcinată cu operaţiunile externe ale Iranului, considerat unul din cele mai populare personaje din Iran și un adversar redutabil al SUA şi al aliaţilor săi.

Ulterior, Pentagonul a confirmat că operațiunea a fost lansată la indicația președintelui Donald Trump. În replică, Teheranul a promis „o răzbunare cruntă” și a calificat acțiunile armatei SUA, drept acțiuni teroriste.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: