„Ne putem salva democrația doar dacă facem parte din UE”. Maia Sandu, despre riscurile pentru Moldova
Full Article 2 minutes read

„Ne putem salva democrația doar dacă facem parte din UE”. Maia Sandu, despre riscurile pentru Moldova

Republica Moldova vrea să adere „cât mai curând posibil” la Uniunea Europeană pentru a se proteja de amenințarea rusă şi speră la o decizie „în următoarele câteva luni” cu privire la deschiderea negocierilor. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu într-un interviu pentru agenția France Presse, scrie Agerpres.

„Desigur, nimic nu se compară cu ceea ce se întâmplă în Ucraina, dar noi vedem riscul şi credem că ne putem salva democrația doar dacă facem parte din UE. (…) Rusia va continua să fie o mare sursă de instabilitate în următorii ani şi noi trebuie să ne protejăm”, a declarat Maia Sandu.

În februarie, Maia Sandu a acuzat Rusia că pune la cale o lovitură de stat pentru a răsturna puterea aleasă legitim de la Chişinău. Aflată la putere din 2020, președinta Republicii Moldova – cea mai săracă țară din Europa, scrie AFP – a lansat un apel la desfășurarea unei ample manifestații pro-UE duminică la Chişinău, destinată să arate sprijinul moldovenilor pentru aderarea la UE.

„Războiul în Ucraina a pus lucrurile în negru şi alb: acum se vede foarte clar ce înseamnă lumea liberă şi ceea ce semnifică lumea autoritară pentru noi toți. (…) Credem că aderarea este un proiect realist şi noi ne-am bucura ca aceasta să se facă cât mai curând posibil”, a afirmat Maia Sandu pentru AFP, sperând „să existe o decizie cu privire la deschiderea negocierilor în lunile următoare”.

În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova statutul de candidat oficial la aderare. Deși Ucraina vrea, totodată, să intre în NATO, această carte este dificil de jucat pentru Chişinău, Republica Moldova fiind stat neutru, conform Constituției, notează sursa citată.

„Noi respectăm neutralitatea. Noi respectăm voința poporului. Dar există discuții în societatea noastră pentru a ști dacă neutralitatea ne protejează şi dacă la un moment dat oamenii își vor schimba opinia atunci, bineînțeles, că noi ne-am reconsidera această decizie”, a subliniat Maia Sandu pentru AFP.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: