UNDP

NM Espresso: ce a dăruit UE Transnistriei, de ce PMAN va fi blocată pentru două zile și cum au dispărut probe din dosarul lui Platon

Dosare de rezonanță

Curtea Constituțională a examinat, la 10 mai, constituționalitatea partidului „Șor”. Până la urmă, a decis amânarea ședinței pentru astăzi, 11 mai, aprobând astfel solicitarea avocaților.

O parte din probe a dispărut, într-un mod misterios, din dosarul odiosului om de afaceri Veaceslav Platon. Acest lucru a fost confirmat de Procuratura Anticorupție. Este vorba despre CD-uri cu materiale video și audio despre Platon.

Boris Gîlcă, acuzat de delapidarea fondurilor pentru refugiați, a primit interdicția de a părăsi țara.

Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a anunțat că a aplicat sechestre pe imobilele lui Cristian Rizea în Moldova. Totodată, a fost arestat un autoturism de lux în valoare de peste 9,7 milioane de lei.

Chestiuni proeuropene

Ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu a anunțat, la ședința guvernului, că în luna iunie, Moldova va expedia la Bruxelles cel de-al doilea raport privind progresele înregistrate în implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Piața Marii Adunări Naționale va fi blocată în zilele de 13 și 14 mai. Motivul? În PMAN vor avea loc acțiuni prilejuite de Ziua Europei. PMAN va fi inaccesibilă pentru transport de la 12 mai, ora 21:00, până la 15 mai, ora 08:00. La 13 mai, aici va fi instalat Orășelul European organizat de Delegația UE în Moldova și de ambasadele țărilor membre ale Uniunii Europene.

Guvernul a comunicat că au fost transmise invitații șefilor administrațiilor locale de a participa la Marea Adunare Națională în susținerea integrării europene, care va avea loc la 21 mai. Invitațiile oficiale au fost expediate tuturor primarilor.

Ministerul Afacerilor Interne a avertizat că la 14 mai, în capitală se vor desfășura antrenamente generale ale forțelor de ordine, care vor asigura ordinea publică și securitatea în timpul reuniunii Comunității Politice Europene de la 1 iunie. Va fi restricționată circulația în centru, la Botanica și în drum spre castelul Mimi.

Chestiuni financiare

Cinci școli din regiunea transnistreană vor primi cadou ochelari realitate virtuală (VR) din partea Uniunii Europene, care vor putea fi utilizați la lecțiile de geografie, istorie și design. Aceștia vor contribui la modernizarea procesului de învățământ.

Guvernul a adoptat programul de acțiuni pentru anul 2023 pentru reintegrarea țării. Programul prevede finanțarea a 26 de proiecte de dezvoltare în Zona de securitate. Este vorba despre modernizarea instituțiilor de învățământ, reabilitarea și dotarea clădirilor administrative, a instituțiilor culturale, sportive și medicale, amenajarea zonelor de agrement și a spațiilor publice.

Guvernul Japoniei este dispus să acorde Moldovei un credit preferențial în valoare de 100 de milioane de dolari. Aceste fonduri sunt destinate redresării economice a țării. Creditul va fi acordat pe o perioadă de 40 de ani, primii 10 ani constituind perioada de grație. Guvernul a inițiat lansarea negocierilor.

Ministrul energiei, Victor Parlicov a propus să fie transmis în Ucraina echipamente în valoare de 2,3 milioane de lei pentru susținerea infrastructurii energetice a țării vecine. Guvernul a aprobat această propunere.

Chestiuni de-ale fermierilor

Ministrul agriculturii și industriei alimentare Vladimir Bolea a avut o întrevedere cu reprezentanții asociațiilor de fermieri pentru a discuta despre restricțiile temporare privind importul de cerealele din Ucraina. Potrivit afirmațiilor lui Bolea, guvernul intenționează să sprijine fermierii care se confruntă acum cu dificultăți. De asemenea, ministrul a anunțat că deocamdată, Moldova nu va impune restricții privind importul de cereale și semințe oleaginoase din Ucraina.

Chestiuni de-ale panglicilor

Inspectoratul General al Poliției a publicat informațiile referitoare la numărul de persoane care au încălcat, la 9 mai, legea privind interdicția de a purta panglica Sf. Gheorghe. Potrivit datelor poliției, sunt vizate 180 de persoane, dintre care 16 sunt persoane oficiale. Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al guvernului, a comentat astfel amenzile aplicate: „Legea este una pentru toți și va fi respectată în modul corespunzător”. Cei din PSRM au declarat că pregătesc „reclamații în masă” pentru a contesta amenzile aplicate.

Chestiuni de-ale educației

Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că peste 1700 de persoane s-au înscris deja la cursurile gratuite de studiere a limbii române. Înregistrarea se poate face până la 26 mai. Conform planurilor ministerului, cursurile de anul acesta urmează să fie frecventate de circa 2500 de persoane, inclusiv șefi ai instituțiilor de învățământ, precum și circa 4000 de adulți de diferite profesii, dar și refugiați din Ucraina. La final, aceștia vor primi un certificat care atestă nivelul de cunoaștere a limbii române.

Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă pregătește cursuri de formare profesională pentru cei care au rămas fără serviciu. Informații suplimentare pot fi obținute la numărul de telefon 0 8000 1000.

Chestiuni  îngrijorătoare

Poliția din Moldova a anunțat că a reținut doi tineri care au jefuit un locuitor din Chișinău de 11 900 de lei. Aceștia au așteptat victima în fața unui bloc, l-au lovit cu picioarele, i-au furat telefonul mobil și ceasul. Cei doi riscă acum 7 ani privațiune de libertate.

În sectorul Râșcani al capitalei a fost vandalizată sculptura „Omul din metal”. Pretura sectorului caută răufăcătorii pentru a-i sancționa.

Într-o casă de pe strada Drumul Viilor a fost depistată o vulpe pe care „cineva a încuiat-o și o ține cu un scop necunoscut”.

Ministerul Apărării a anunțat desfășurarea antrenamentelor comune ale militarilor din Moldova și din România. Acestea au loc la Bălți, în perioada 8-13 mai.

Chestiuni internaționale

Rusia va anula, de la 15 mai, regimul de vize pentru cetățenii Georgiei, precum și interdicția privind transportul aerian din Rusia spre Georgia. Președintele georgian Salome Zurabișvili  a declarat că decizia respectivă este „o nouă provocare”. În același timp, a apărut o informație precum că autoritățile Georgiei vor permite cursele directe ale companiilor aeriene ruse care  nu sunt supuse sancțiunilor. Recent, Olaf Scholz și-a expus opinia referitoare la acceptarea în Uniunea Europeană a Moldovei, Ucrainei și țărilor din Balcanii de Vest, dar nu și a Georgiei.

Un nou schimb de focuri de arme a avut loc între Israel și Fășia Gaza.

Iată ce ne așteaptă la 11 mai

  • La ora 09:00, va începe ședința Consiliului Superior al Magistraturii;
  • La ora 10:00, Curtea Constituțională va examina chestiunea privind legalitatea partidului „Șor”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Veteranii avertizează, înainte de parlamentare: „Kremlinul a declanșat în Moldova un război hibrid, după scenariul care a dus la războiul de pe Nistru”

Veteranii războiului pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a Republicii Moldova din 1992, alături de văduve de război și familii ale eroilor căzuți, s-au reunit astăzi în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, acuzând Kremlinul și partidele pro-ruse din țară că au declanșat un periculos război hibrid împotriva ordinii constituționale. Într-un apel public adresat autorităților, veteranii cer retragerea necondiționată a trupelor militare ruse din stânga Nistrului, inițierea unor alianțe internaționale de apărare și măsuri pentru protejarea suveranității și parcursului european al Republicii Moldova.

„Avem un război hibrid înăuntrul țării, cu care noi trebuie să lucrăm tot așa devotați. Ei nu trag cu arme acum, dar subminează încrederea oamenilor și destabilizează. Este datoria noastră să rămânem vigilenți. Lupta nu se mai duce cu arme, dar cu fermitate morală, cu exemplu personal și cu unitate. Să apărăm valorile naționale și direcția pro-europeană a țării noastre. Cerem clasei politice, în special celor de dreapta, să unească forțele, să dea dovadă de maturitate și să ajungă la un consens pentru binele comun. Un singur vot, o singură voce, o singură direcție europeană”, a declarat Andrei Eremia, vicepreședintele organizației veteranilor.

Veteranii au adoptat o declarație publică în care solicită autorităților să întreprindă măsuri pentru garantarea securității naționale, printre care: semnarea unor acorduri bilaterale de apărare cu țările, retragerea necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova și combaterea propagandei și dezinformării.

„Adresăm acest apel într-un moment crucial, în care forțele proimperiale din Kremlin și unele formațiuni pro-ruse autohtone au declanșat un periculos război hibrid asupra orânduirii constituționale a R. Moldovei, mobilizând mijloace ostile, în dauna suveranității și securității statului. Atenționăm autoritățile și societatea că actualul război hibrid este regizat după același scenariu de la Moscova care a dus la războiul din 1991-1992. În fața pericolelor tot mai grave care amenință pacea, unitatea și viitorul nostru european, tragem un semnal de alarmă. Chemăm camarazii de luptă și pe toți concetățenii noștri la unitate, vigilență și solidaritate națională pentru a susține obiectivul strategic de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, a subliniat generalul Victor Catană.

La finalul adunării, participanții au mers într-un marș pașnic către clădirea Parlamentului, unde au înmânat oficial apelul public adoptat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: