NM Espresso: despre deconectarea apei în Chișinău, „actul de agresiune” în raport cu regiunea transnistreană și despre noul atac al Rusiei împotriva Moldovei
Full Article 5 minutes read

NM Espresso: despre deconectarea apei în Chișinău, „actul de agresiune” în raport cu regiunea transnistreană și despre noul atac al Rusiei împotriva Moldovei

Ziua de ieri a fost una tensionată pentru locuitorii capitalei, în special pentru cei care sunt departe de politică. Cei mai îngrijorați chiar și-au făcut rezerve de apă în sticle, au umplut căzile și alte recipiente disponibile. Și toate acestea, din cauza că, fără a aștepta propuneri constructive, „Premier Energy” a debranșat de la energia electrică două locuri de consum de energie electrică în blocul administrativ al „Apă-Canal Chișinău”. Și s-a pornit…

Imediat după aceasta, primarul de Chișinău Ceban a chemat orășenii să-și facă rezerve de apă, declarând că apa din sistem va fi suficientă pentru 6-7 ore. N-a ajutat nici declarația oficială a „Premier Energy” precum că deconectarea nu va afecta funcționarea apeductului, canalizării și încălzirii. În plus, cei de la companie au amintit că datoria „Apă-Canal Chișinău” este de aproape 70 milioane de lei, și aceasta, fără a lua în calcul facturile care vor fi prezentate în luna februarie.

Bineînțeles, Ceban i-a acuzat pe premierul Gavrilița și vicepremierul Spânu de toate problemele întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”. Potrivit afirmațiilor sale, aceștia ar fi dat indicații companiei „Premier Energy” să deconecteze „Apă-Canal Chișinău” de la energia electrică (aici, ar trebui totuși să amintim că datoriile întreprinderii municipale s-au acumulat începând cu luna noiembrie 2022). Firește, și cei din guvern, și cei din parlament au reacționat la aceste acuzații. Cei din guvern l-au acuzat pe Ceban de „speculații”, „incompetență” și „șantaj”, iar deputatul parlamentului din PAS Grădinaru chiar a cerut „să nu atingă robinetele”, remarcând că astfel de „acțiuni miroase a cauză penală”.

Apropo, și Ceban a vorbit de mai multe ori despre aceasta, declarând că „se intenționează să fie acuzat de trădare de Patrie, spălare de bani și finanțare ilegală a partidului său”. Și toate acestea, ca să nu câștige la alegerile locale.

Dar să revenim la apă. Spre amiază, Ceban a declarat că apa a fost deconectată pe trei străzi de la Botanica, iar viceprimarul Gutnic – fost șef la „Apă-Canal Chișinău” – a confirmat faptul că generatoarele întreprinderii nu au putut fi pornite – s-au descărcat acumulatoarele acestora, iar întreprinderea cheltuiește 22 mii de lei pe zi pentru deservirea lor.

Spre sfârșitul zilei, cei de la „Premier Energy” au declarat din nou că niciunul dintre locurile care au legătură cu procesul tehnologic de furnizare a apei nu a fost deconectat și că întreruperile de apă nu au nicio legătură cu deconectarea nodurilor administrative ale „Apă-Canal Chișinău”. Ce-i drept, primarul de Chișinău a declarat mai târziu că a avut negocieri cu „Premier Energy” și că „Apă-Canal” va fi reconectată la energia electrică.

Așadar, ziua s-a încheiat pe o notă pozitivă, dar rămâne deschisă întrebarea: cine și, ce-i mai important, de ce a deconectat apa la Botanica. Și da, acesta nu-i finalul. Va fi o nouă zi, vor fi noi acuzații.

 
Starea de urgență continuă

Deputații parlamentului s-au întrunit în prima ședință din acest an, în cadrul căreia au aprobat în lectură finală amendamentele la Codul penal care presupun, printre altele, sancțiuni pentru separatism (ce înseamnă aceasta – am scris de nenumărate ori). Cei din stânga Nistrului au declarat deja că votarea modificărilor este „un act de agresiune”.

Pe lângă aceasta, parlamentarii intenționau să examineze un proiect de lege care a devenit unul de scandal înainte de dezbateri. Acesta prevedea acordarea a 20 ha de terenuri pentru un poligon pentru deșeuri, dar, până la urmă, a fost exclus din agenda zilei.

A apărut la ședință și premierul Gavrilița, care le-a solicitat deputaților prelungirea regimului stării de urgență pentru alte 60 de zile. În acest caz, așa cum s-a mai întâmplat anterior, nu s-a trecut fără performance-ul opoziției. Comuniștii și socialiștii au declarat că părăsesc ședința (și aceasta, în contextul declarațiilor lui Lavrov, la care ne vom referi mai jos), iar deputatul partidului „Șor” Tauber, care este cercetată în câteva dosare penale, a adus cătușe în parlament. În final, prin voturile deputaților PAS, regimul stării de urgență în Moldova a fost prelungit cu alte 60 de zile, începând cu 4 februarie (astfel, Moldova va trăi mai mult de un an în regim de stare de urgență – acesta a fost instituit pentru prima dată la 24 februarie 2022).

 
Moldova – „următoarea Ucraina”?

Ministrul rus de externe Lavrov a acordat, în Rusia, un amplu interviu propagandistului Kiseliov care, pe lângă altele, l-a întrebat, care țară din jurul Rusiei ar putea merge pe urmele Ucrainei. Lavrov a declarat că țările occidentale „ochesc acum Moldova pentru acest rol”.

„[Moldova] este una dintre țările pe care Occidentul vrea s-o transforme într-o nouă anti-Rusia. A încercat și încearcă să facă același lucru și în raport cu Georgia”, a mai declarat șeful MAE din Rusia.

Bineînțeles, MAEIE a răspuns la aceste declarații, amintindu-ne despre alegere: „Vom aprecia ca toate țările lumii, inclusiv Federația Rusă, să respecte decizia poporului nostru. Republica Moldova și-a ales clar viitorul, iar acest viitor este parte a lumii libere”, a subliniat purtărorul de cuvânt al MAEIE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: