NM Espresso: despre demisia a trei miniștri, rezultate modeste în lupta cu corupția și afacere cu levănțică

Vive la France

Franța și-a sărbătorit pe 14 iulie ziua națională. Președintele Emmanuel Macron s-a plimbat pe bulevardul Champs-Élysées din Paris cu o decapotabilă. O manifestare solemnă a avut loc și la Ambasada Franței din Moldova.

Despre drepturile omului 

Avocatul Poporului Ceslav Panico a prezentat în Parlament raportul privind respectarea drepturilor omului în Moldova. Acesta a menționat că anul trecut a fost înregistrat un caz de amenințare în adresa jurnaliștilor, iar închiderea celor 6 posturi TV este o decizie periculoasă, care trezește semne de întrebare. Panico a condamnat orice formă de manipulare a opiniei publice, care duce la încălcarea drepturilor omului, însă a menționat că este important că atunci când sunt luate deciziile de rigoare, să fie respectat principiul echilibrului.

Ombudsmanul a numit printre priorități strategia privind protecția sănătății și ajutorul psihiatric. Acesta a remarcat că sistemul de sănătate din Moldova se confruntă cu un deficit de specialiști în domeniu și cu problema plăților ilicite, și a remarcat faptul că investițiile statului sunt insuficiente.

Panico a comentat și situația privind respectarea drepturilor persoanelor LGBT. Acesta a remarcat că atât anul trecut, cât și în acest an, Primăria a încălcat drepturile comunității LGBT+ și a inventat motive pentru a nu le permite să își desfășoare marșul tradițional.

Parlamentul a aprobat candidatura lui Vasile Coroi la funcția de Avocat al Copilului.

Între timp, în Rusia a fost aprobată legea privind interdicția schimbării de sex. De asemenea, vor fi anulate căsătoriile, dacă unul dintre soți și-a schimbat sexul, iar persoanele transgender nu vor avea dreptul să înfieze copii. Activiștii pentru drepturile omului au condamnat decizia autorităților.

În Ucraina a fost interzis prin lege să asculți muzică în limba rusă în locurile publice. De asemenea, sunt interzise cărțile în rusă, materialele audiovizuale, înregistrările muzicale audio, manifestările teatrale și bisericești în rusă.

Remanieri guvernamentale 

Premierul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri au demisionat: ministrul de Interne Ana Revenco, ministrul Educației Anatolie Topală și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Lilia Dabija. Maia Sandu a semnat deja decretele privind demisia celor trei. Luni, ar urma să fie prezentați noii miniștri.

Revenco a scris pe Facebook că a fost o onoare să dețină această funcție, iar Dabija că a depus eforturi pentru a apropia Europa de Moldova.

Între timp, internauții discută că Andrei Spînu ar putea reveni la Guvern, în fruntea Ministerului Infrastructurii. Într-un comentariu pentru NM, Spînu a menționat că nu există o decizie finală, însă nu a infirmat zvonurile.

Mai multe detalii în materialul NM: „De ce au fost trimiși în demisie trei miniștri” («Почему отправили в отставку трех министров»)

Întâlniri la nivel înalt

Speakerul parlamentului Igor Grosu a discutat, la Washington, cu administratoarea Agenției pentru Dezvoltare Internațională a SUA (USAID) Samantha Power și i-a mulțumit pentru susținerea semnificativă pe care organizația a acordat-o Moldovei în ultimii ani.

USAID a lansat mai multe proiecte noi la Chișinău, inclusiv Justice and Anti-Corruption Reform Activity (JARA), orientată spre reformarea sistemului justiției și luptei anti-corupție. La eveniment a fost prezentă președinta țării Maia Sandu și ambasadorul SUA în Moldova Kent Logsdon. Investițiile în acest proiect se ridică la $6 mln.

Șefa statului Maia Sandu a reiterat că Moldova are nevoie de sprijin pentru curăța sistemul judecătoresc. „Din momentul în care am stabilit relații diplomatice cu SUA, R. Moldova a beneficiat de un sprijin de aproximativ 2 miliarde de dolari, bani care au mers pentru a susține viața cetățenilor. Vă mulțumim pentru sprijin și că proiectele dvs. au demonstrat rezultate. Acum avem nevoie de sprijin în reforma justiției și combaterea corupției, domeniul în care avem cele mai modeste rezultate”, a spus președinta țării.

De asemenea, USAID a semnat un Memorandum de Înțelegere cu Ministerul Energiei al Republicii Moldova, care va facilita pe termen lung reducerea consumului de energie și a emisiilor de gaze cu efect de seră.

Știri despre PAS

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind înființarea Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, inițiat de Maia Sandu. Directorul instituției va fi numit de președinte, în urma unui concurs.

Premierul Dorin Recean audiat raportul instituțiilor responsabile de securitatea Aeroportului Internațional Chișinău. Premierul a cerut să fie revăzute protocoalele de securitate în Aeroport și în zona adiacentă, să fie ajustată procedura de patrulare, îmbunătățit cadrul normativ legat de gestionarea persoanelor neadmise pe teritoriul Republicii Moldova, precum și crearea unui centru de analiză și reacționare rapidă pe teritoriul instituției.

Ex-premierul Natalia Gavrilița a anunțat că va candida pentru funcția de membru al Consiliului de Supraveghere al Băncii Naționale. Dacă va obține jobul, va fi nevoită să părăsească PAS.

Șefa Cabinetului prezidențial moldovenesc Ecaterina Casinge va fi noua purtătoarea de cuvânt a președintelui Consiliului European (CE) Charles Michel. Aceasta își va începe activitatea în luna august.

Comisia Electorală Centrală a sancționat PAS pentru că a distribuit pliante electorale cu Lilian Carp în afara campaniei electorale.

Moldova altfel

În cadrul celei mai recente ediții a proiectului „Moldova altfel”, NM a relatat povestea unei femei care a renunțat la o funcție de conducere într-o întreprindere din capitală, s-a întors în satul natal și a început să crească levănțică. Regretă decizia? Detalii în materialul nostru.

O tempora! O mores!

12 oameni au fost implicați într-o bătaie care s-a produs la o stație PECO din Chișinău.

La Hâncești, din robinete a curs apă neagră cu viermi. Întreprinderea Apă-Canal Hîncești a asigurat consumatorii că „totul va fi bine”.

Șoferița troleibuzului care a lovit mortal o fetiță la Ciocana a fost condamnată la 4 ani de închisoare, doi dintre care condiționat.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

NewsMaker

Ex-șeful Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică s-a alăturat Blocului Împreună

Ex-directorul Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică (STISC) Alexandru Corețchi a aderat la Blocul Împreună. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă din 28 iulie.

Am venit în fața dvs să anunțăm aderarea la echipa Blocului Împreună a domnului Alexandru Corețchi, ex-director STISC. (…) Dumnealui, pentru Blocul Împreună și pentru Republica Moldova, reprezintă o valoare – o valoare profesională, o valoare care poate fi transpusă și transliterată prin întărirea securității cibernetice și naționale.  Ne bucurăm că dumnealui a adoptat această decizie de a susține și de a deveni parte din echipa Blocului Împreună”, a declarat Ștefan Gligor, lider al Blocului Împreună.

La rândul său, Alexandru Corețchi a spus că va continua să activeze cu profesionalism și că „nu va ceda în fața provocărilor”.

Acesta a vorbit și despre dezideratul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Mesajul este că avem restanțe ca și societate, ca și adepți ai viziunii integrării europene. Chiar cu dovada forte că am reușit prin referendum să ne determinăm calea noastră univoc. Nu există cale de întoarcere! Bravo, Moldova, am reușit! Acum este vorba despre integrarea cu cele 27 de națiuni. Și aici provocarea mare este cum o vom face. Aici este nevoie de forță, care să ne permită să schimbăm defectele adânc ascunse și cu succes manipulate de mai multe forțe politice și de dreapta, și de stânga.  Și nu știu de ce nimeni nu are mândria și demnitatea să se apuce să facă revizuirea modelului de organizare a statului, să aibă curajul să umble la legi care implementează și fac posibile opțiuni de corupție, opțiuni de trafic de influență, opțiuni de nedreptate. Deci, aceste valori este necesar de a le îmbrățișa cu toată lumea, de a avea echipe tehnice care să închidă aceste defecte și să pună la dispoziție societății un model de operare a țării care să fie compatibil sută la sută cu modul în care trăiește Uniunea Europeană”, a menționat el.

Potrivit ZdG, Alexandru Corețchi este fost antreprenor IT. El a preluat conducerea Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică în 2023. A demisionat din funcție la sfârșitul lunii iunie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: