NM Espresso: despre patimile bisericești din Moldova, noul proiect al Irinei Vlah și cum a fost mușcat președintele Austriei de câinele Maiei Sandu
Full Article 4 minutes read

NM Espresso: despre patimile bisericești din Moldova, noul proiect al Irinei Vlah și cum a fost mușcat președintele Austriei de câinele Maiei Sandu

Știri de la Președinție

Președinții Austriei și Sloveniei – Alexander Van der Bellen și, respectiv, Nataša Pirc Musar au sosit la Chișinău într-o vizită oficială, la invitația președintei Maia Sandu. Cei trei lideri de state au apărut împreună într-o conferință de presă. Oficialii străini și-au manifestat susținerea pentru aderarea Moldovei la UE.

Președintele Austriei Van der Bellen a anunțat că, în curând, în Moldova va fi deschisă o școală de tehnologii informaționale. Ce-i drept, în timpul vizitei, liderul de la Viena a avut parte de un moment neplăcut. În curtea Președinției, acesta a fost mușcat de Codruț, câinele adoptat de administrația prezidențială. Ulterior, oficialul în vârstă de 79 de ani a mers cu mâna bandajată la întâlnirea cu prim-ministrul Dorin Recean.


Europa

Comisia Europeană a propus crearea unei platforme online, pe care să fie publicate funcțiile vacante pentru angajații din țările din afara UE. Potrivit estimărilor, sunt necesari specialiști în 42 de domenii.

Anul viitor, Danemarca va deschide la Chișinău o ambasadă. Amintim că, în acest an, la Chișinău și-au deschis porțile ambasada Țărilor de Jos și cea a Belgiei, iar în 2024 urmează să apară și Ambasada Spaniei și cea a Greciei.


Politică 

Fostul bașcan Irina Vlah a anunțat într-un briefing că lansează „Asociația Obștească „Platforma Moldova””. Potrivit fostei deputate, scopul noii inițiative este de a uni oamenii, după ce actuala guvernare i-ar fi divizat. O primă reacție din partea PAS a avut-o deputatul Radu Marian, care a acuzat-o pe Vlah că ar reprezenta, de fapt, interesele Kremlinului.

Iar socialistul Adrian Lebedinschi a anunțat că renunță la mandatul de deputat în Parlament în favoarea celui de consilier al mun. Chișinău.


Drepturile omului 

Experta independentă ONU privind drepturile omului pentru persoanele în etate, Claudia Mahler a constatat că majoritatea bătrânilor din Republica Moldova trăiesc la limita sărăciei, sunt supuși violențelor sau sunt discriminați. Aceasta a formulat o serie de concluzii și propuneri, la finalul unei vizite de 10 zile în diferite localități ale Moldovei. Experta le-a sugerat autorităților să creeze un departament pentru problemele persoanelor în etate și să excludă din Codul Muncii articolul care permite concedierea pensionarilor doar pentru că ajuns la vârsta de pensionare.


Justiție 

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a decis să desfășoare cu ușile închise interviurile cu candidații la funcția de judecător. Potrivit președintelui CSM Sergiu Caraman, acest lucru este necesar pentru asigurarea condițiilor egale pentru pretendenți. Audierile au început ieri și vor continua și azi.

Deputata Irina Lozovan, care a părăsit PSRM și a aderat la partidul extra-parlamentar Renaștere, afiliat lui Ilan Șor, va petrece în arest la domiciliu încă 30 de zile.


Media

Centrul de Jurnalism Independent (CJI) a ajuns la concluzia că minimum cinci din site-urile blocate la solicitarea SIS își continuă activitatea cu ajutorul platformelor-clonă: kp.md, cenzura.md, tv6.md, publika.md, enews.md. Mai mult, kp.md continuă să publice materiale care nu respectă etica și deontologia jurnalistului și conțin manipulări. Potrivit experților media, aceste surse reprezintă pericol pentru siguranța cetățenilor moldoveni.


Agricultură

Reprezentanții Asociației „Forța Fermierilor” urmează să se întâlnească astăzi cu ministrul agriculturii și industriei alimentare Vladimir Bolea. Agricultorii intenționează să prezinte ministrului proiectul deciziei Comisiei Situației Excepționale, care potrivit acestora ar putea „salva foarte mulți fermieri micro, mici și mijlocii de faliment”. Întrevederea a fost stabilită cu mai puțin de o săptămână înainte de protestul de amploare anunțat de fermieri. Speakerul legislativului Igor Grosu a subliniat că fermieri au dreptul să protesteze, însă a amintit că Guvernul a alocat în acest an circa 2 miliarde de lei pentru a-i ajuta.


Biserică 

Biserica Ortodoxă din Republica Moldova își păstrează statutul actual. Declarația a fost făcută de către episcopul de Soroca, Ioan Moșneguțu, după adunarea protopopilor și stareților de mănăstiri subordonați mitropolitului Moldovei. În cadrul ședinței a fost pusă în discuție propunerea unor preoți privind aderarea in corpore a acestei structuri bisericești la Patriarhia Română, însă aceasta a fost respinsă.


Cultură 

La Chișinău a debutat festivalul Queer Voices, în cadrul căruia vor fi proiectate mai multe filme și vor fi desfășurate master class-uri.


Sport 

Echipa națională de fotbal a Albaniei a ajuns la Chișinău. Fotbaliștii albanezi vor întâlni pe 17 noiembrie naționala Moldovei, pe stadionul Zimbru din Chișinău.


Ce ne așteaptă astăzi:

  • 08:00 ședința Consiliului Superior al Magistraturii
  • 10:00 forumul de afaceri moldo-austriac
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: