Scandal în PAS: criminali periculoși eliberați
Deputata Olesea Stamate a fost exclusă din partidul de guvernământ PAS. Motivul invocat a fost modificările aduse acum câțiva ani Legii privind amnistia, care au permis eliberarea din închisoare a persoanelor condamnate la detențiune pe viață. Printre autorii acestor modificări s-a numărat și Stamate.
Președinta Maia Sandu a discutat cu deputații PAS cum a fost posibil să apară o asemenea situație. Deputații au declarat că singura autoare a modificărilor a fost Stamate. Ea nu a fost încă exclusă din fracțiunea PAS, dar i s-a cerut să-și depună mandatul de deputat. Dacă va decide să rămână deputată, va fi exclusă din fracțiune.
Stamate a reacționat afirmând că «a înțeles decizia» PAS, având în vedere atacurile la adresa partidului, dar este convinsă că toate acțiunile sale legislative au fost corecte și legale. Deocamdată nu știe dacă va renunța la mandatul de deputat, dar a declarat că va continua cu siguranță să lupte pentru dreptate în justiție.
Premierul Dorin Recean, în legătură cu eliberarea persoanelor condamnate pe viață, a cerut demisia imediată a șefului Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falca. Recean a declarat că administrația penitenciarelor este cea care trebuie să evalueze riscurile eliberării deținuților și să prevină abuzurile. Ulterior, Ministerul Justiției a anunțat că Falca și-a dat demisia.
După ce s-a aflat despre eliberarea celor doi condamnați pe viață, în spațiul public a apărut informația că amnistia din 2021 ar fi fost făcută în interesul deputatei Olesea Stamate, al cărei tată a fost avocatul unuia dintre «grațiați». În articolul «Criminali deosebit de periculoși în libertate?» portalul NM a analizat dacă aceștia au fost într-adevăr amnistiați, la ce folosesc de fapt amnistiile și dacă persoanele condamnate la detențiune pe viață ar trebui să aibă șansa de a fi eliberate.
Cum a fost discutat scandalul în Parlament
Între timp, în Parlament s-a iscat o dispută privind cine poartă responsabilitatea pentru adoptarea legii amnistiei care a permis eliberarea condamnaților pe viață. PAS susține că toate fracțiunile au sprijinit proiectul, dar PSRM afirmă că fracțiunea nu a votat aceste modificări. PSRM a cerut audierea ministrului Justiției, dar inițiativa nu a fost susținută.
Fostul ministru al Infrastructurii, Andrei Spînu, a dat vina pe reprezentanții sistemului judecătoresc, care, potrivit lui, au boicotat acțiunile Guvernului și au împiedicat reforma justiției.
Continuarea subiectului
Între timp, capul unei grupări criminale, Iurie Radulov, cunoscut sub porecla «Castorul», eliberat din închisoare, a părăsit Republica Moldova. Poliția a declarat că nu a primit nicio solicitare din partea instanțelor sau altor instituții privind vreo măsură restrictivă împotriva lui.
Cel de-al doilea condamnat pe viață eliberat, Alexandru Sinigur, a fost reținut într-un alt dosar penal, legat de un omor.
Expulzarea diplomaților moldoveni din Rusia
Rusia a declarat persona non grata trei angajați ai Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, ca răspuns la expulzarea diplomaților ruși din Moldova. Ministerul rus de Externe a respins acuzațiile privind implicarea în treburile interne ale Republicii Moldova.
Noua strategie militară a Republicii Moldova
Până în anul 2035, Moldova intenționează să aloce cel puțin 1% din PIB pentru apărare și să majoreze cu o treime efectivul armatei. Aceste prevederi se regăsesc în proiectul noii Strategii Militare, elaborat de Ministerul Apărării. NM a relatat despre obiectivele documentului, riscurile de securitate și modalitățile prin care autoritățile vor să consolideze capacitățile de apărare ale țării.
Demolarea «Aventura Park»
Autoritățile intenționează să demoleze parcul de distracții Aventura Park din Chișinău și să amenajeze în loc o parcare, o zonă de odihnă, un food court și un teren sportiv. Zinaida Popa, directoarea centrului expozițional Moldexpo și consilieră municipală din partea PAS, a declarat că o parte din cheltuieli va fi acoperită de Moldexpo, iar restul — de companii private selectate prin licitație.
Potrivit ei, valoarea proiectului ar putea ajunge la câteva zeci de milioane de lei.
Verificarea construcțiilor
În Moldova va fi consolidat controlul asupra modului în care autoritățile locale respectă prevederile planurilor urbanistice. Un nou regulament stabilește procedura acestor verificări. NM explică de ce este nevoie de aceste controale, cine le va efectua și ce anume va fi verificat.
Cazul dispariției Irinei Lozovan și a soțului ei: noi detalii
Poliția a informat că deputata Irina Lozovan și soțul ei, condamnați la închisoare în dosarul privind coruperea alegătorilor, au fugit în Transnistria. Poliția presupune, de asemenea, că aceștia ar fi traversat ilegal granița cu Ucraina folosind documente false.
Mașini de pompieri din Japonia
Japonia a oferit Moldovei 19 autospeciale pentru pompieri în valoare de 14 milioane de dolari. Printre utilaje se numără nouă autocisterne și zece autospeciale dotate cu scări de intervenție.
Vehiculele au ajuns la Chișinău în ajunul Zilei Salvatorului, sărbătorită în Moldova pe 5 aprilie.