„Nu vă este rușine?” Recean, luat la întrebări în Parlament pentru intenția de a majora salariile miniștrilor
Full Article 3 minutes read

„Nu vă este rușine?” Recean, luat la întrebări în Parlament pentru intenția de a majora salariile miniștrilor

Schimb de replici la Parlament, după ce comunista Diana Caraman l-a întrebat pe Dorin Recean dacă nu îi este rușine să majoreze salariile miniștrilor atât de semnificativ. Premierul a spus că majorarea salarială se referă la administrația publică centrală, unde lucrează 1300 de persoane, nu doar la miniștri. Potrivit lui Recean, „Guvernul, și anterior, și în continuare va avea grijă de toți cetățenii Republicii Moldova”. „Grijă promiteți tuturor, dar începeți de la dumneavoastră”, a spus în replică deputata. 

Întrebare din partea mea și din partea cetățenilor Republicii Moldova: nu vă este rușine dumneavoastră, în aceste condiții, să majorați salariul miniștrilor atât de semnificativ?„, a întrebat deputata Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Diana Caraman.

În replică, Recean a spus că „în Guvern, în administrație, lucrează nu doar miniștrii”.

Lucrează toată lumea, în administrația publică centrală lucrează 1300 de persoane. Toți trebuie să funcționeze eficient și creșterea salarială se referă la absolut toată lumea din acești 1300 de persoane. Guvernul și anterior, și în continuare va avea grijă de toți cetățenii Republicii Moldova. Vreau să vă reamintesc de efortul enorm care s-a depus în ultimii doi ani pentru creșterile pensiei, în mod special a pensiilor celor mai mici. O bună parte din pensii au fost chiar dublate”, a comunicat Recean.

Domnul Recean, grijă promiteți tuturor, dar începeți de la dumneavoastră. (…) Desigur, salariile trebuie mărite, dar cred că trebuie de început cu cei care au necesitate mai mare”, a adăugat Caraman.

Premierul a menționat, la rândul său, că „Guvernul nu a început creșterile salariale cu administrația publică centrală dar început, imediat după 2021 – după schimbarea guvernării, cu pensionarii, cu o parte din medici, cu o parte din salariații din sistemul educației, etc”.

Guvernul știe să aleagă prioritățile și prioritatea Guvernului sunt cetățenii Republicii Moldova”, a conchis el.

De menționat că pe 9 iunie, Dorin Recean prezintă în plenul Parlamentului inițiativa legislativă a Guvernului pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023.

***

Recent, ministrul Finanțelor Veronica Sirețeanu a explicat din ce motiv Guvernul nu poate să majoreze pensiile, în contextul anumitor critici apărute în contextul dublării salariilor miniștrilor.

Sirețeanu a spus că numărul pensionarilor este foarte mare, depășindu-l pe cel al persoanelor apte de muncă, iar o majorare a pensiilor chiar și cu 200 de lei înseamnă cheltuieli suplimentare de miliarde de lei. Ministrul Finanțelor a menționat că achitarea pensiilor reprezintă, deja, o povară pentru buget.

De menționat că Guvernul a propus creșterea salariilor miniștrilor de aproape 2 ori, din 1 iunie. Astfel, dacă un ministru primește, în prezent, un salariul de 26.486 de lei, plus adaosul de 1.300 de lei de care beneficiază toți bugetarii, atunci după votul din Parlament, salariile acestora ar putea crește la 50.184 de lei. La sumă va fi adăugat și adausul de 1.300 de lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: