O dată la 5 ani, fiecare medic din Moldova va fi evaluat. Nemerenco: „Să demonstreze că este de bună credință”
Full Article 2 minutes read

O dată la 5 ani, fiecare medic din Moldova va fi evaluat. Nemerenco: „Să demonstreze că este de bună credință”

În Republica Moldova va fi introdus un sistem de licențiere a activității medicilor. O spune ministra Sănătății Ala Nemerenco, potrivit căreia activitatea fiecărui medic, o dată la cinci ani, va fi supusă unei evaluări. Dacă medicul nu va fi preocupat de instruirea sa continuă sau în activitatea sa vor fi înregistrate cazuri de malpraxis, acesta va fi retrogradat. Potrivit IPN, Nemerenco s-a arătat convinsă că noul sistem de licențiere nu va lăsa instituțiile medicale fără medici.

Ministra Sănătății a spus că licențierea activității medicilor este o practică obișnuită în statele europene, iar introducerea unui astfel de sistem de evaluare va exclude persoanele toxice.

„Vom introduce un sistem de licențiere. Astăzi, orice medic, de când își ia diploma și până la sfârșitul zilelor lui sau ieșirea la pensie, nu mai are nimeni nicio întrebare la activitatea sa. Peste tot în lume, o dată la cinci ani, fiecare medic trebuie să demonstreze rezultatele activității, faptul că este de bună credință, lucrează asupra sa, urmează cursuri de instruire, nu are înregistrate cazuri de conflict, cazuri de malpraxis. Se coagulează un dosar al medicului. Și o dată la cinci ani are loc evaluarea. El nu ar trebui să se întâlnească cu o comisie, cum își imaginează mulți din sistemul medical, însă dacă nu și-a luat dreptul de practică pentru următoarea perioadă, va exista o concluzie, persoana va fi retrogradată din funcție, trimisă la instruiri plătite din bani proprii”, a spus Nemerenco, la Vocea Basarabiei.

Ministra nu crede că sistemul va avea de pierdut: „Când există cineva care aduce o doză de nocivitate în sistem, cu persoana respectivă sau fără, nu este mare diferență. De obicei, sistemul se ține pe cadrele profesioniste, cu atitudine, cu capacități”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: