„Puneți mâna pe carte și nu în buzunarul pacientului”. Nemerenco vrea să cunoască personal un medic 
Full Article 4 minutes read

„Puneți mâna pe carte și nu în buzunarul pacientului”. Nemerenco vrea să cunoască personal un medic 

Ministra Sănătății Ala Nemerenco declară că un pacient i s-a plâns despre atitudinea unui medic neurolog dintr-un spital raional. Pacientul a alertat ministra despre taxa solicitată de medic pentru că „l-a luat fără programare”. Pe lângă aceasta, pacientul a menționat că medicul i-a prescris „o listă de medicamente” și că ar avea tensiune la cap, pe când alți doi medici i-au spus că nu are „nimic serios”. 

Ministra nu a comunicat numele pacientului sau a medicului și nici a raionului vizat. Ea a publicat un mesaj de la pacient în care vorbește despre atitudinea medicilor din regiune.

„Avem doi neurologi în raion. Trebuia sa intru la medicul X, dar când m-am apropiat de cabinet, avea în rând câțiva pacienți și chiar de era ușa închisă, se auzea cum striga atât de tare la pacient, încât am renunțat pe loc. Al doilea medic era liber și m-a primit”, i-a declarat pacientul – ministrei.

După consultație i s-a spus că are tensiune la cap și că trebuie urgent o radiografie.

„Am făcut radiografia și am revenit. Ca după ce să îmi vadă rezultatul, să îmi spună: „Doamne ferește, tu vezi ce tensiune ai la cap? Eu am presupus că ai, dar nici chiar așa. Imediat mergi în concediu medical măcar 10 zile și urmează tratamentul care ți-l dau acum – și intramuscular, și intravenos, și cu pastile””, a adăugat pacientul cu referire la declarațiile medicului.

Acesta a mai spus că medicul i-a prescris „o listă de medicamente”.

„Eu distrusă de un nou diagnostic și de durerea de cap, m-am îmbrăcat să ies când medicul îmi spune, „ca atare trebuie să plătești, că te-am luat fără programare. Zic: „Bine, cât trebuie și unde?”. „Unde vrei, dar poți și la mine – 90 de lei consultația”. Neavând nimic altceva decât bancnote de 200, doamna le-a luat și a spus că dacă te întreabă cineva dacă ai plătit – să nu spui”, a menționat pacientul.

Acesta a adăugat că după consultația dată a mai vizitat alți doi medici din instituții diferite.

„Și răspunsul lor a fost că nu am nimic serios, e doar din cauza nervozității și stresului, prescriindu-mi un tratament simplu și eficient”, a conchis pacientul.

La rândul ei, ministra Sănătății a scris pe Facebook despre medicamentele prescrise de medici și atitudinea acestora.

„Stimați colegi, cei care faceți un sistem întreg și mii de medici buni de rușine – puneți mâna pe carte și nu în buzunarul pacientului. Că tare aduce a incompetență crasă dialogul de mai sus. Dar și a corupție. Și dezabonați-vă de la prescrierea unor medicamente cu dedicație. Și ar fi bine să nu mai „tutuiți” atâta pacienții – că au și ei personalitate. Nu doar Dvs cu ai lor 200 lei în buzunar”, a comunicat Nemerenco.

„Cu referire la programări și moda cu „cine are programare – gratuit, cine nu – plătește”, eu nu știu cine e mama și tata acestor decizii mult prea-deștepte, dar o să ajungem în curând și la ele. Că prea au luat-o lucrurile razna”, a adăugat ministra.

Ea a mai spus că va insista să cunoască personal medicul. „La prima vizită în acest spital voi insista să cunosc personal doctorița care „vede tensiunile la cap”. Sper până atunci să scotocească prin memorie și să reîntoarcă banii pacientei. Și să încheie cu aceste „practici” pentru totdeauna”, a conchis ministra.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: