O nouă perlă marca Lukașenko: Сopiii din Ucraina sunt duși în Europa în calitate de donatori de organe
Full Article 4 minutes read

O nouă perlă marca Lukașenko: Сopiii din Ucraina sunt duși în Europa în calitate de donatori de organe

Președintele Belarusului Alexandr Lukașenko este sigur că copiii din Ucraina sunt duși în Occident în calitate de „donatori de organe”. Declarația a fost făcută, pe 11 august, în timpul vizitei la Aeorportul din Minsk, scrie Zerkalo. Totodată, dictatorul belarus a spus că el și omologul său rus Vladimir Putin vor continua să „sprijine” copiii ucraineni, așa cum numesc cei doi deportările minorilor din țara vecină.

În cadrul unor declarații de presă, Lukașenko a luat în derâdere acuzațiile insitituțiilor europene împotriva sa și a lui Vladimir Putin, privind strămutarea forțată a copiilor ucraineni în Rusia și Belarus.

„Faptul că occidentalii încearcă să-l incrimineze pe Putin, iar acum pe mine – mai că la răspundere penală să mă tragă – este foarte amuzant. Nu-mi fac griji de loc în această privință”, a spus el.

Lukașenko a declarat că „copiii nu sunt vinovați de nimic”. El a spus că a convenit cu președintele rus Vladimir Putin ca aceste „călătorii” în Rusia și Belarus să fie finanțate din bugetul Uniunii Statale.

„Am făcut-o și vom continua să o facem fără să ne uităm la niciun reproș. Dacă noi ajutăm oamenii astăzi, Dumnezeu vede totul. Undeva ne va ajuta și el pe noi. Prin urmare, vom sprijini copiii”, a adăugat acesta.

Alexandr Lukașenko a mai sfătuit să fie rezolvată „adevărata problemă” și anume cea „a scoaterii copiilor din Ucraina în Occident în calitate de donatori”: „Copiii sunt exportați din Ucraina. Îi dezmembrează și le scot organele. Să se ocupe de acest lucru”.

Aparent, prin aceste declarații, Alexander Lukașenko a repetat retorica pe care încearcă să o promoveze propagandiștii belaruși și paralimpicul Alexei Talai, care este, de asemenea, acuzat de deportarea copiilor ucraineni.

În luna mai 2023, în cadrul emisiunii sale, prezentatorul belarus Grigori Azarenok a declarat că acuzațiile la adresa Minskului vin din partea „ticăloșilor lumii”: „Cei care învinuiesc autoritățile belaruse de deportarea copiilor din Donbas, ei înșiși pe bieții ăștia copii, care se află pe teritoriul controlat de acest comandant al drogurilor (Vladimir Zelenski – n. r.), îi trimit la organe”, a spus aceast. Prezent la emisiune, Talai a susținut declarațiile.

Belarus – acuzat de deportarea copiilor ucraineni

Copiii din teritoriile ocupate ale Ucrainei au fost strămutați forțat în Belarus din 2016. În ultimul timp, de aceste lucru se ocupă fondul paralimpicului și activistului pro-guvernamental Alexei Talai.

Pe 27 aprilie 2023, APCE a adoptat o rezoluție prin care a recunoscut deportarea copiilor ucraineni în Rusia drept genocid, iar pe Alexander Lukașenko și guvernul din Belarus ca fiind implicați în această acțiune.

Ministerul belarus de Externe asigură că „sosirile temporare” ale minorilor pentru „recuperare” în Belarus „au loc în conformitate cu procedurile legale relevante, iar toți copiii intră și ies legal din Belarus însoțiți de adulți, având toate documentele necesare”.

Între timp, Direcția Populară Anti-Criză a declarat că pregătește documente împotriva lui Lukașenko la Curtea Penală Internațională (CPI) de la Haga, din cauza deportării copiilor din Ucraina.

De menționat că Curtea Penală Internațională a emis, în martie curent, mandate de arestare pentru Vladimir Putin și ombudsmanul rus pentru drepturile copiiilor Maria Lvova-Belova. Aceștia sunt suspectați de deportarea ilegală a copiilor din teritoriile ocupate ale Ucrainei în Rusia, începând cu 24 februarie 2022. Kremlinul a numit decizia Curții nulă din punct de vedere juridic, deoarece Moscova nu se află sub jurisdicția acesteia.

Cu toate acestea, Putin nu poate să viziteze țările care au ratificat Statutul de la Roma și statele care recunosc jurisdicția Tribunalului de la Haga (123 de state), întrucât va fi arestat. Este vorba despre toate țările europene, toată America de Sud (inclusiv aliați ai Rusiei precum Venezuela), Tadjikistan, Brazilia, Africa de Sud, precum și Afganistan, Republica Centrafricană și Nigeria.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: