O parte din avion privat, cumpărături la magazine de lux din Londra. Dragalin, despre traseul banilor din dosarul „Frauda bancară”
Full Article 4 minutes read

O parte din avion privat, cumpărături la magazine de lux din Londra. Dragalin, despre traseul banilor din dosarul „Frauda bancară”

Veronica Dragalin a venit cu detalii privind dosarul numit generic „Frauda bancară”, ce-l vizează pe Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi. Cel din urmă se află în căutare, dar urmărirea penală a fost finalizată în lipsa lui și trimisă în judecată, a comunicat procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție. Și dosarul lui Andronachi a fost finalizat de PA și trimis în judecată pe 10 martie 2023. Dragalin a precizat pe 11 martie că „prin acest episod s-a demonstrat exact traseul banilor”, sustrași de la Banca de Economii. Prin aceasta, statul Republicii Moldova a fost prejudiciat de 26 milioane de lei.

„Vladimir Andronachi este acuzat de un capăt de acuzare de escrocherie în proporții deosebit de mari și spălare de bani, Blonschi e acuzat de spălare de bani. Acest episod din frauda bancară implică și alte persoane. În aprilie 2022, PA a trimis în judecată un caz în privința a 3 persoane, tot pe acest episod. Acolo au fost acuzate: Sergiu Gușan, Nadeja Andronachi – soția lui Vladimir Andronachi, și Carolina Andriuță”, a menționat Dragalin.

Cu referire la episodul care este incriminat lui Vladimir Andronachi și Anatolie Blonschi, Dragalin a menționat că „acest episod vizează acțiunile unor persoane din lunile octombrie-noiembrie 2014 și anume acțiuni concertate, care până la urmă au reușit să sustragă din fondul Băncii de Economii”.

Ca urmare fondurile sustrase de la Banca de Economii în interesul inculpaților au fost acoperite de garanții de stat. Prin asta, statul Republicii Moldova a fost prejudiciat de 26 milioane de lei. Banii au trecut prin companii ai cărui beneficiar efectivi erau Vladimir Plahotniuc, Vladimir Andronachi, Nadejda Andronachi, Anatolie Blonschi și alții”, a declarat procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție.

Dragalin a spus că „banii au fost folosiți pentru a plăti o parte din prețul unui avion privat, cumpărat de o companie asociată cu Vladimir Plahotniuc”.

Majoritatea fondurilor au fost trimise către o companie a căruia beneficiar efectiv 75% era Nadejda Andronachi. De acolo, banii au fost trimiși inclusiv la bănci din Letonia, în numele lui Vladimir Andronachi. 100 de mii din fonduri au fost trimise la o companie din Marea Britanie, a cărui beneficiar efectiv este Nadejda Andronachi 300 de mii de euro au fost trimise la o companie gestionată de Anatolie Blonschi, după aceasta banii au fost aduși înapoi în Moldova. O altă sumă de 300 de mii de euro au fost spălați prin Letonia și au fost aduși înapoi în Republica Moldova”, a mai spus Dragalin.

Aproximativ 20 mii de dolari, potrivit Veronicăi Dragalin, au fost folosiți la achitarea studiilor la Universitatea Cambridge „pentru fiica unei persoane afiliate lui Vladimir Plahotniuc, inclusiv grupul criminal condus de Vladimir Andronachi”.

Tot aceeași persoană, soția aceleiași persoane a beneficiat de zeci de mii de euro tot din banii sustrași de la BEM. (…) Soția persoanei apropiate lui Vladimir Plahotniuc și Vladimir Andronachi a folosit mai multe de 3 mii de euro la cumpărături, la magazine de lux din Londra”, a mai precizat Dragalin.

Prin acest episod s-a demonstrat exact traseul banilor, a ținut să precizeze procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție.

***

Fostul deputat, considerat un apropiat al ex-liderului Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc, a fost reținut pe 2 noiembrie 2022 în Ucraina și extrădat în aceeași zi polițiștilor de frontieră moldoveni.

Pe numele lui au fost emise două mandate, în două dosare penale distincte, numite generic „Frauda bancară” și „Metalferos”.

Vladimir Andronachi pledează nevinovat. Anterior, el a declarat că a fost pus sub învinuire la comandă politică.

După aproape jumătate de an de arest preventiv, Andronachi a scăpat de Penitenciarul nr.13. El a fost transferat în arest la domiciliu, pe 19 aprilie, urmare a deciziei magistraților Judecătoriei Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: