unica.md

Oficial: Concertul lui Filip Kirkorov planificat în Piața Marii Adunări Naționale NU va avea loc

Concertul planificat pentru seara de 19 iunie în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău nu va avea loc. Anunțul a fost făcut de către Veaceslav Valico, persoana care figurează drept organizator al evenimentului. Acesta a dat vina pe partidul de guvernare pentru „sabotarea” manifestării.

„În Moldova nu mai există lege, a fost călcată în picioare Constituția”, a spus Valico în fața protestatarilor aduși de Partidul ȘOR, în frunte cu deputata Marina Tauber la comisariatul de poliție Centru, acolo unde fusese adusă mașina în care se afla tehnica pentru instalarea scenei.

„Nu ne vor da scena, este rezultatul fărădelegii”, a precizat Valico. Marina Tauber a precizat că artiștii „sunt încă aici”. Anterior, aceasta a precizat că Filip Kirkorov este prieten cu Ilan Șor, de aceea Valico i-ar fi cerut ajutorul pentru organizarea concertului. Ea a negat că Ilan Șor sau formațiunea sa ar fi achitat cheltuielile.

Inițial, la concert ar fi urmat să evolueze artistul Morgenshtern. Ulterior, interpretul a renunțat la ofertă, îndemnându-și fanii să stea acasă, dând de înțeles că organizatorii ar fi persoane dubioase. În locul lui Morgenshtern, la Chișinău au ajuns alți interpreți ruși, inclusiv Filip Kirkorov. Câteva ore mai târziu, Valico a anunțat că și Egor Kreed va evolua la Chișinău, însă mai sunt așteptați și alți artiști, fără a oferi vreun nume. În seara de 19 iunie, Egor Kreed a anunțat că nu va mai participa la concert.

Ieri, Veaceslav Valico a acuzat partidul de guvernare că ar fi în spatele deciziei de sabotare a concertului. Mai mult, potrivit acestuia, artiștii ruși ar fi presați să renunțe la concertul respectiv. NM a solicitat un comentariu din partea Inspectoratului Național de Securitate Publică și din partea PAS cu privire la acuzațiile lui Veaceslav Valico. Partidul de guvernare a refuzat să comenteze declarațiile, iar INSP nu ne-a răspuns la solicitare.

Deputata Partidului „ȘOR” Marina Tauber, împreună cu Veaceslav Valico au venit în dimineața din 19 iunie în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut poliției să fie lăsați să instaleze scena și toaletele ecologice, pentru ca manifestațiile planificate să aibă loc.

Inspectoratul General al Poliției (IGP) a respins acuzațiile cu privire la presupusa sabotare a protestului care urmează să se desfășoare pe 19 iunie în capitală, precum și a concertului planificat de Veaceslav Valico, cu participarea artiștilor ruși.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Moldova Fruct

Moldova va putea exporta mai multe produse pe piața europeană: Acord extins între Chișinău și Bruxelles

Uniunea Europeană extinde accesul produselor moldovenești pe piața comunitară. Joi, 24 iulie, UE și Republica Moldova au convenit să revizuiască și să actualizeze termenii comerciali ai Zonei de Liber Schimb Aprofundată și Cuprinzătoare (DCFTA).

Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, este „un pas important către consolidarea unei relații comerciale stabile, echilibrate și de lungă durată”, în special în contextul avansării Moldovei pe calea aderării la UE.

Beneficiile pentru Moldova

Deși majoritatea exporturilor moldovenești beneficiază deja de acces fără taxe vamale în baza actualului Acord de Asociere UE–Moldova, termenii revizuiți aduc oportunități comerciale suplimentare.

Uniunea Europeană va majora cotele tarifare pentru prune, mere, struguri de masă și cireșe din Republica Moldova, pentru a reflecta volumele comerciale recente.

Totodată, importurile de suc de struguri, roșii și usturoi vor fi complet liberalizate, cu o singură excepție tehnică aplicabilă roșiilor (componentă specifică din sistemul de prețuri la intrare).

La rândul său, Republica Moldova a convenit să îmbunătățească accesul pentru anumite exporturi agricole europene. Astfel cotele vor fi majorate pentru carne de porc și carne de pasăre și vor fi introduse noi cote tarifare pentru carne congelată dezosată, lapte și unt.

Accesul extins pe piața UE va fi condiționat de alinierea Moldovei la standardele europene, în special cele privind siguranța alimentară și utilizarea pesticidelor – o condiție integrată în logica procesului de aderare la UE.

Ambele părți vor avea posibilitatea de a activa mecanisme de protecție, în cazul unor dezechilibre comerciale.

Acordul prevede o revizuire planificată în anul 2027, care va ține cont de progresele Moldovei în procesul de aderare la UE, gradul de integrare a pieței moldovenești cu cea a UE, utilizarea cotelor comerciale convenite, evoluția capacităților de producție și import, precum și interesele și sensibilitățile ambelor părți.

Amintim că Acordul de Asociere UE–Moldova a fost semnat în iunie 2014 și a intrat integral în vigoare în iulie 2016. DCFTA este o parte esențială a acestui acord.

Acesta oferă acces fără taxe vamale pentru majoritatea produselor moldovenești, reduce tarifele pentru exporturile europene în Moldova și eficientizează procedurile vamale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: