Oficial din Rusia: Asistența UE către Moldova în sfera militară ridică întrebări serioase
Full Article 3 minutes read

Oficial din Rusia: Asistența UE către Moldova în sfera militară ridică întrebări serioase

Autoritățile rusești susțin că asistența în domeniul militar din partea UE oferită Moldovei ridică semne serioase de întrebare. O declarație în acest sens a fost făcută de viceministrul de Externe al Federației Ruse Andrei Rudenko, care a adăugat că nu înțelege adevăratele obiective ale unei astfel de politici. 

În cadrul unui interviu pentru RIA, Rudenko a fost întrebat dacă „scenariul ucrainean” se repetă și în Moldova, în condițiile în care „țările occidentale pompează țara cu arme din cauza unei „amenințări rusești””. Astfel, oficialul rus a spus „cât de serios este riscul unei destabilizări în Moldova”.

„Ne-am exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la implicarea activă a Moldovei în strânsă cooperare cu structurile euro-atlantice din sfera militară și militar-tehnică. Alocarea de către UE a asistenței aproape egală cu bugetul militar anual al țării pentru a acoperi cheltuielile legate de furnizarea de echipament militar neletal, inclusiv platforme mobile și drone, ridică întrebări serioase cu privire la adevăratele obiective ale unei astfel de politici, mai ales pe fundalul liniei deschis ostile a Bruxelles-ului față de Rusia”, a spus oficialul.

Rudenko a adăugat că „asigurarea propriei securități este o treabă internă a fiecărui stat”: „Cu toate acestea, pare îndoielnic că întărirea țării va fi facilitată de o creștere bruscă a potențialului militar al republicii, care își declară oficial statutul de neutralitate”.

Oficialul a mai fost întrebat dacă Moscova admite o rupere a contractului cu Moldova cu privire la gazele naturale, „mai ales că Moldovagaz a plătit doar pentru aprovizionarea cu gaze pentru luna iulie și a cerut o amânare pentru august”.

„Am subliniat în repetate rânduri că problema aprovizionării cu gaze rusești a Republicii Moldova și plata acesteia sunt pur comerciale și intră în competența Gazprom”, a conchis oficialul rus.

Menționăm că recent, președinta Maia Sandu a declarat că „în ultimele luni, Moldova continuă să observe tot felul de declarații din partea Moscovei care nu sunt de fiecare dată adecvate iar uneori desconsideră suveranitatea țării”. „Propaganda a fost o problemă mare pentru R. Moldova pentru o perioadă foarte îndelungată. Sunt oamenii care încă nu înțeleg realitatea, deși acest război schimbă situația”, a spus președinta.

De asemenea, șefa statului a menționat că Moldova are o dependență acută cu privire la energie. Proiectele care au demarat vor arăta rezultate abia în câțiva ani, potrivit președintei, dar între timp „este extrem de dificil, lucru care face R. Moldova vulnerabilă”. Maia Sandu a mai spus că situația energetică este utilizată de „forțele politice pro-ruse pentru a destabiliza țara”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: