Oficial ne merge bine. Legumele, tarifele la gaz, lumină și căldură s-au ieftinit față de luna trecută, potrivit BNS
Full Article 2 minutes read

Oficial ne merge bine. Legumele, tarifele la gaz, lumină și căldură s-au ieftinit față de luna trecută, potrivit BNS

Rata anuală a inflației a scăzut în Republica Moldova cu 2,3% și a ajuns la 10,8%, în iulie 2023, față de luna iunie, curent. Reducerea inflației a determinat, potrivit Biroului Național de Statistică (BNS), diminuarea prețurilor medii de consum în aceeași perioadă de timp cu circa 0,8 la sută.

Potrivit sursei citate, reducerea prețurilor medii de consum a fost determinată de micșorarea prețurilor la produsele alimentare cu cca 1,2% și la serviciile prestate populației cu 2,3%. Mărfurile nealimentare s-au scumpit în această perioadă cu circa 0,6%, contribuind la majorarea prețurilor medii de consum cu 0,3%.

Așadar, în luna iulie, față de iunie 2023, cel mai mult s-au ieftinit legumele – cu 15,6%. Zahărul s-a ieftinit cu 0,9%, iar uleiul vegetal – cu 0,4%. Cel mai mult, în această perioadă s-au scumpit ouăle de găină – cu 10,8%.

Din serviciile prestate populației, în luna iulie față de luna iunie 2023 au fost înregistrate reduceri semnificative la tarifele pentru gaz – cu 12,6%, energie electrică – cu 10,2% și energie termică – cu 8,1%. Concomitent, în luna iulie 2023 față de luna iunie 2023 s-au majorat prețurile la serviciile transportului de pasageri- cu 0,3%.

La mărfurile nealimentare, în perioada raportată au crescut prețurile medii de consum la combustibili și carburanți – cu 1,2% (inclusiv motorina – cu 5,9% și benzina – cu 2,2%), materiale de construcție – cu 0,4%, confecții – cu 0,3%.

Amintim că inflația anuală în iunie 2023 a înregistrat 13,15%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: