Rata anuală a inflației a scăzut la 13,15%, în iunie. Serviciile acordate populației s-au scumpit cel mai mult în ultimul an
Full Article 2 minutes read

Rata anuală a inflației a scăzut la 13,15%, în iunie. Serviciile acordate populației s-au scumpit cel mai mult în ultimul an

Rata anuală a inflației a scăzut în Republica Moldova și a ajuns la 13,15%, în iunie 2023. Reducerea vine pe fondul creșterii, în ultimele 12 luni, a prețurilor medii de consum. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică (BNS), în ultimul an, prețul la produse alimentare a crescut cu 13,1%, la mărfuri nealimentare – cu 5,9% și servicii prestate populației – cu 25,0%.

Potrivit datelor statice, în iunie, față de mai, curent, s-a înregistrat o diminuare a prețurilor medii de consum. Astfel, produsele alimentare s-au ieftinit cu cca 0,2%, serviciile prestate populației – cu 2,1%, în timp ce prețurile medii de consum la mărfurile nealimentare s-au majorat cu circa 0,2%.

Cel mai mult, în ultima lună, s-au ieftinit legumele, ouăle de găină, uleiul vegetal, zahărul, laptele şi produsele lactate. Pe de altă parte, fructele s-au scumpit cu aproape 7 la sută.

În ceea ce privește serviciile prestate populației, diminuări mai accentuate a prețurilor  au fost înregistrate la tarifele reglementate de furnizarea gazelor naturale – cu 29,3%. Concomitent, în luna iunie 2023 față de luna mai 2023 s-au majorat prețurile la serviciile de alimentație publică- cu 1,7%.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: