Opt raioane, supravegheate mai atent la examenele după clasa a 9-a. Perciun: „Se copiază sistemic”
Full Article 2 minutes read

Opt raioane, supravegheate mai atent la examenele după clasa a 9-a. Perciun: „Se copiază sistemic”

Opt raioane din Republica Moldova vor fi supravegheate mai atent, la examenele după clasa 9-a din acest an. Este vorba de Briceni, Cahul, Cantemir, Cimișlia,  Drochia, Dubăsari, Rezina și Șoldănești. Potrivit ministrului Educației și Cercetării, Dan Perciun, decizia a fost luată după ce s-a constatat că în aceste regiuni ale țării examenele ar fi fraudate sistemic.

„Simplu spus, în anumite raioane am observat că avem o pondere foarte mare a copiilor care obțin rezultate foarte bune la examenul de gimnaziu, note între 8 și zece. În același timp, aceiași copiii, în aceleași raioane, obțin note extrem de mici la bacalaureat. Situația nu este uniformă, de asta ne-am uitat la date. (…) În opt raioane  am observat un decalaj semnificativ între notele din clasa a 9-a și clasa a 12-a. Am concluzionat că există elemente de fraudă sistemică, care necesită intervenția din partea ministerului, așa încât să avem o evaluare corectă”, a explicat ministrul Dan Perciun.

Ministrul a declarat că, pentru a combate copiatul în cele opt raioane, marea majoritate din nordul țării, un grup de voluntari vor monitoriza desfășurarea examenelor gimnaziale. Este vorba de, în jur, 400 de oameni, care urmează să fie identificați începând cu luna martie. Potrivit ministrului, aceștia se vor deplasa în cele opt raioane în care există riscul de fraudare a examenului „pentru a se asigura cu privire la corectitudinea desfășurării probelor”.

„Încurajăm, în special persoanele care lucrează în învățământ, studenții, care cred în desfășurarea unor examene corecte, să se alăture acestei inițiative și să fac parte din acest corp de voluntari”, a făcut apel Perciun.

O altă măsură pe care ministerul anunță că o va implementa pentru a descuraja fraudarea examenelor în cele opt raioane este – examinarea centralizată a lucrărilor.

„Vom examina centralizat lucrările din aceste raioane, într-o anumită proporție, iarăși pentru ca să excludem posibilitatea unor interferențe la nivel local și să ne asigurăm că evaluarea se desfășoară cu maximă corectitudine și produce rezultatul așteptat. (…) Urmează să recrutăm evaluatorii externi, care vor evalua lucrările de clasa 9-a în aceste instituții de învățământ”, a conchis Perciun.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: