PAS reacționează după ce judecătorii au anulat hotărârea privind anularea înregistrării candidatului susținut de Ion Ceban
Full Article 4 minutes read

PAS reacționează după ce judecătorii au anulat hotărârea privind anularea înregistrării candidatului susținut de Ion Ceban

Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) susține că hotărârea Judecătoriei Chișinău din 5 decembrie „se referă de fapt la contestația PAS, depusă înainte de alegeri, pentru anularea înregistrării candidatului Umaneț” și „hotărârea respectivă nu are nici o legătură cu cea emisă de CECE Bubuieci prin care s-a infirmat legalitatea alegerilor”. Formațiunea se referă la decizia din ajun a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, prin care s-a declarat „integral inadmisibilă ca depusă tardiv” adoptarea unei noi hotărâri prin care să se refuze înregistrarea candidatului la funcția de primar al comunei Bubuieci, Leonid Umaneț. 

Pe 6 decembrie, deputatul PAS Sergiu Lazarencu și Rita Lefter, reprezentanta PAS la CEC, au vorbit despre situația din jurul alegerilor locale din comuna Bubuieci.

Lazarencu a spus că „totul a pornit în urma suspiciunilor apărute din partea locuitorilor precum că candidatul MAN la funcția de primar în Bubuieci, nu ar avea diploma de studii gimnaziale”.

La data de 17 noiembrie am primit răspuns de la Ministerul Educației și Cercetării că Umaneț nu are studii generale obligatorii finalizate, însă la înregistrarea în calitate de candidat la funcția de primar în com. Bubuieci a domnului Umaneț, a stat o scrisoare eliberată de către Andrei Pavaloi, șeful direcției educație Chișinău, care ar confirma studiile generale obligatorii finalizate ale domnului Umaneț”, a comunicat deputatul.

El a adăugat că a „semnalat organele competente că se încearcă fraudarea alegerilor” iar pe 18 noiembrie – cu o zi înaintea turului doi – a depus o contestație la CECE Bubuieci prin care a solicitat anularea înregistrării candidatului Umaneț.

CECE Bubuieci nu a examinat în timp această contestație, respectiv la data de 21 noiembrie am depus o cerere prin care am cerut infirmarea legalității alegerilor din data de 19 noiembrie”, a spus Lazarencu.

Reprezentanții PAS au adăugat că „CECE Bubuieci, la data de 1 decembrie, a infirmat legalitatea alegerile din 19 noiembrie 2023, ceea ce conform codului electoral ar duce la declararea alegerilor ca fiind nule”.

Hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani, din 5 decembrie, se referă de fapt la contestația PAS depusă înainte de alegeri pentru anularea înregistrării candidatului Umaneț. Astfel, hotărârea respectivă nu are nici o legătură cu hotărârea din 1 decembrie emisă de CECE Bubuieci, prin care s-a infirmat legalitatea alegerilor. (…) Așadar, hotărârea CECE Bubuieci prin care s-au infirmat alegerile, va fi examinată astăzi de CECE Chișinău. Și, abia după pronunțarea hotărârii a CECE Chișinău, urmează ca organele competente să emită verdictul final”, a comunicat Rita Lefter, reprezentanta PAS la CEC.

Prin urmare, deputatul Sergiu Lazarencu a cerut „CECE Chișinău să demonstreze integritate și echidistanță”.

Este de responsabilitatea dumnealor să asigure un proces electoral corect și transparent, iar instituțiile competente vor monitoriza acest lucru. Nu cerem decât justiție și integritate în acest proces”, a conchis Lazarencu.

***

Pe 19 noiembrie, în Republica Moldova s-a desfășurat al doilea tur al alegerilor locale generale. La Bubuieci, municipiul Chișinău, în turul doi de scrutin au acces Leonid Umaneț de la MAN și Alexei Percemlî de la Partidul Acțiune și Solidaritate. Alegerile au fost câștigate de Umaneț, care a acumulat 50.75% din sufragii. Percemlî a obținut 49,25% din voturile alegătorilor.

Pe 22 noiembrie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Leonid Umaneț. Ministrul Dan Perciun declara că a făcut-o după ce ar fi constatat că Umaneț nu a terminat studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective. Iar pe 1 decembrie, Ion Ceban a anunțat că reprezentanții Consiliului electoral al circumscripției electorale Bubuieci au invalidat mandatul lui Umaneț.

Pe 4 decembrie, CEC a examinat în ședință subiectul privind anularea rezultatului alegerilor din Bubuieci. Subiectul a fost examinat timp de circa două ore, iar la final s-a propus desfășurarea alegerilor repetate, fără Leonid Umaneț. Alegătorii ar fi urmat să voteze fie candidatul PAS, fie candidatul PL. Însă doar 4 dintre cei 9 membri CEC au votat în favoarea deciziei, astfel subiectul urma să fie examinat în altă ședință.

Pe 5 decembrie, primarul capitalei Ion Ceban a declarat că „instanța de judecată a dispus anularea hotărârii ilegale a organului electoral din Bubuieci prin care s-a încercat scoaterea din cursă a primarului ales Leonid Umaneț”. „Ceea ce trebuia de demonstrat. (…) Locuitorii și-au ales primarul. Credem cu fermitate că votul oamenilor va fi apărat de instanțele judecătorești”, a adăugat edilul, tot el liderul MAN.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: