Alegerile din Bubuieci: partidul lui Ceban cheamă locuitorii să boicoteze scrutinul, iar candidații să se retragă din cursă
Full Article 4 minutes read

Alegerile din Bubuieci: partidul lui Ceban cheamă locuitorii să boicoteze scrutinul, iar candidații să se retragă din cursă

Partidul lui Ion Ceban a chemat locuitorii din Bubuieci să boicoteze alegerile din 11 februarie. Pe lângă apelul către alegători, MAN a îndemnat candidații la funcția de primar – să se retragă din cursă. În localitate va avea loc votarea repetată pentru alegerea primarului, după ce au fost declarate nule rezultatele scrutinului din 19 noiembrie în urma căruia în fruntea Primăriei a ajuns candidatul MAN, Leonid Umaneț. Comisia Electorală Centrală susține că Umaneț nu a reușit să confirme că deține studiile necesare. 

Partidul MAN, condus de Ion Ceban, a menționat pe 8 februarie că nu este de acord cu decizia Comisiei Electorale Centrale de a organiza votarea repetată pentru funcția de primar al comunei Bubuieci „în absența candidatului nostru, Leonid Umaneț”.

Decizia de a organiza votarea repetată nu doar că încalcă procedurile legale, dar și ignoră contestațiile care sunt în curs de examinare în instanțele de judecată referitoare la anularea rezultatelor scrutinului din noiembrie. (…) Observăm cu îngrijorare și o interferență politică în procesul de justiție, exprimată prin tărăgănarea intenționată a examinării contestației noastre. Dosarul este pasat între trei judecători, care s-au abținut succesiv de la examinare, ceea ce pare să fie o încercare de a evita suspendarea alegerilor repetate stabilite pentru data de 11 februarie 2024. MAN subliniază că doar după soluționarea definitivă și irevocabilă a tuturor dosarelor în curs, CEC ar avea dreptul legal de a iniția orice acțiuni electorale”, a declarat partidul.

MAN a făcut apel la alegători – „să boicoteze această tentativă ilegală de votare”.

Îndemnăm candidații la funcția de primar să își retragă candidaturile din aceste „alegeri” compromise și solicităm tuturor actorilor electorali să aștepte deciziile instanțelor de judecată. În cazul unei soluții legale favorabile în instanță, solicităm organizarea unor noi alegeri, transparente și echitabile, la care să participe toți candidații eligibili, inclusiv reprezentantul MAN”, a adăugat partidul.

***

Urmare a turului II al alegerilor locale din Bubuieci a câștigat fotoliul de primar Leonid Umaneț – candidatul MAN. Scrutinul a avut loc pe 19 noiembrie 2023, trei zile mai târziu Ministerul Educației a anunțat că a sesizat Centrul Național Anticorupție în privința situației școlare a lui Umaneț. Ministrul Dan Perciun ar fi constatat că Umaneț nu a absolvit studiile generale – o condiție obligatorie pe care trebuie să o întrunească candidații la funcții elective.

Pe 1 decembrie, consiliul electoral al circumscripției electorale Bubuieci a invalidat mandatul de primar al candidatului MAN. Anunțul a fost făcut de Ion Ceban, tot el primar ales al capitalei. Ceban a acuzat guvernarea că ar încerca să-i „fure” mandatul lui Umaneț. Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a PAS Adriana Vlas a catalogat declarațiile lui Ceban drept „aberații”. „Nu PAS validează mandate” – a precizat ea.

Pe 26 ianuarie 2024, CEC a declarat nule rezultatele alegerilor de la Bubuieci, municipiul Chișinău. Decizia a fost susținută de șase din cei opt membri ai CEC, reuniți în ședință. Hotărârea a fost criticată de liderul MAN. „Continuă „dezmățul” în instituțiile statului controlate politic de PAS” – a scris Ceban pe rețelele de socializare.

Potrivit CEC, votarea repetată pentru alegerea primarului în comuna Bubuieci va avea loc pe 11 februarie 2024. În buletinul de vot vor fi incluși candidații care au participat în primul tur de scrutin – pe 5 noiembrie 2023, în ordinea stabilită de organul electoral, cu excepția candidatului Leonid Umaneț din partea MAN.

Pe 3 februarie, la Bubuieci a avut loc un protest. La acțiunea, care ar fi fost organizată de MAN au fost afișate mai multe pancarte, cu mesaje anti-guvernamentale: „PAS, luați mâinile de pe Bubuieci. Poporul nu vă vrea”, „Bubuieci a ales”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: