Peste 100 de mii de alegători din străinătate s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie
Full Article 2 minutes read

Peste 100 de mii de alegători din străinătate s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie

Ieri a fost ultima zi pentru înregistrarea prealabilă a alegătorilor în cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie. Potrivit datelor publicate de Comisia Electorală Centrală (CEC) pe 27 mai, 100 044 de persoane au reușit să se înregistreze.

Cea mai activă a fost diaspora din Italia: 21 802 alegători din 1006 localități și-au anunțat intenția de a participa la alegerile parlamentare.

Din Marea Britanie au parvenit 16 183 de cereri din 394 de localități, iar din Germania – 14 147 votanți din 911 localități.

Cetățenii Republicii Moldova stabiliți în 485 de localități din Franța au depus 8 927 de cereri, iar cei din Federația Rusă – 7 308 cereri din 115 localități.

Din România au fost depuse 6682 cereri din 97 de localități.

***

Alegerile parlamentare anticipate sunt planificate pentru 11 iulie. Până în prezent, CEC a înregistrat 8 concurenți electorali pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În cadrul unei conferințe de presă din 26 mai, premierul interimar Aureliu Ciocoi a dat asigurări că, în cadrul scrutinului, în străinătate, vor fi deschise cel puțin același număr de secții de votare ca la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020 (139).

Președintele CEC, Dorin Cimil a declarat ulterior în cadrul unei emisiuni televizate că se ia în calcul deschiderea a 190 secții de votare. Decizia finală nu a fost, însă, deocamdată, luată.

Peste 100 de mii de alegători din străinătate s-au înregistrat prealabil pentru scrutinul parlamentar din 11 iulie

captură foto/CEC

Scopul înregistrării prealabile este de a stabili numărul estimativ al alegătorilor care vor vota în afara țării, pentru ca ulterior să fie deschise secţii de votare suplimentare în străinătate cu acordul autorităților țării respective. De asemenea, în acest mod se va determina numărul estimativ al buletinelor de vot ce vor fi distribuite secțiilor de votare respective.

Înregistrarea prealabilă nu este obligatorie. Cetățenii moldoveni vor putea vota în străinătate chiar dacă nu s-au înregistrat în prealabil.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: