Platforma DA cere audierea raportului „Laundromat” în Parlament. A fost sesizată și Procuratura
Full Article 3 minutes read

Platforma DA cere audierea raportului „Laundromat” în Parlament. A fost sesizată și Procuratura

Fostul deputat al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) în Parlamentul Republicii Moldova, Inga Grigoriu, înaintează Procuraturii Generale o sesizare prin care solicită finalitate în dosarul „Laundromat”. Totodată, ex-deputatul cere audierea raportului Comisiei de profil în plenul Parlamentului. 

„În urma activității Comisiei parlamentare de anchetă denumită generic Laundromat, a fost elaborat un Raport exhaustiv al evenimentelor din acei ani – 2010-2014, dar care se reflectă și până în prezent, însă, Raportul menționat nu a ajuns să fie audiat în forul legiuitor nici până astăzi, odată cu schimbarea componenței acestuia începând cu 11 iulie 2021, după alegerile parlamentare anticipate”, declară Grigoriu.

Prin urmare, reprezentanta Platformei spune că, în calitate de ex-președinte al unei comisii parlamentare de anchetă, înaintează Procuraturii Generale o sesizare prin care solicită o finalitate pe acest caz. Totodată, ex-deputata spune că va depune o scrisoare de informare a ambasadelor acreditate în R. Moldova privind fenomenul spălărilor de bani petrecut în anii de referință, cât și despre necesitatea audierii în plenul Parlamentului a Raportului Comisiei cu privire la acest fenomen.

În final, reprezentanta platformei vine cu unele solicitări:

  1. Audierea Raportului Comisiei denumită generic „Laundromat” în plenul Parlamentului R. Moldova;
  2. Solicităm Procuraturii R. Moldova să dea curs comisiilor rogatorii parvenite de la omologii săi din Federația Rusă privind inculpatul Veaceslav Platon, cât și celorlalte persoane implicate în această schemă infracțională;
  3. Solicităm de la organele de anchetă prezentarea publică privind mersul anchetei, cât și o claritate în dosarul „Laundromat”;
  4. Solicităm Guvernului R. Moldova să ceară audierea în cadrul Parlamentului a raportului de activitate a Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălărilor de Bani privind tipologia Laundromat.

Menționăm că „Laundromat” este cea mai mare operațiune de spălare a banilor prin băncile din Republica Moldova. În cadrul schemei „Laundromat”, din 2010 până în 2013, au fost spălați cel puțin 22 de miliarde de dolari, bani retrași din băncile Federației Ruse. În 2016, în Moldova au fost deschise dosare penale împotriva a 15 judecători care au luat decizii cu privire la așa-numita „spălătorie ruseasc”. Victor Orîndaș a fost singurul care a reușit să părăsească Moldova înainte de a fi reținut.

În septembrie 2020, Procuratura Anticorupție a renunțat la acuzațiile împotriva a 13 din 15 judecători acuzați de spălare de bani. Cauzele penale ale judecătorilor au fost clasate din cauza faptului că aceștia nu au găsit componența de infracțiune în acțiunile lor. Totodată, instanțele din Chișinău continuă să examineze cauzele care se referă la „pronunțarea unor hotărâri nedrepte”. În cadrul acestor procese din 2021, judecătorul Genadie Bîrnaz a fost achitat. Fostul judecător Igor Vornicescu a fost găsit vinovat pentru o „hotărâre nedreaptă”, însă, acesta a fost eliberat de pedeapsă din cauza expirării termenului de prescripție al infracțiunii.

În data de 25 octombrie 2021, Kommersant scria că în dosarul „Laundromat” inițiat în Rusia, s-au produs schimbări importante: „Veaceslav Platon este acum listat ca singurul dezvoltator al schemei de retragere a banilor, iar Vladimir Plahotniuc a devenit dintr-un dezvoltator într-un „acoperiș” de tranzit de bani. În plus, numele lui Renato Usatîi, care anterior era considerat unul dintre organizatorii schemei, a dispărut din dosarele trimise în instanță”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: