Plîngău cheamă partidele de dreapta să salveze cursul european al Moldovei: „Să coordonăm anumite mesaje în această campanie electorală”
Full Article 4 minutes read

Plîngău cheamă partidele de dreapta să salveze cursul european al Moldovei: „Să coordonăm anumite mesaje în această campanie electorală”

Platforma Demnitate și Adevăr (DA) este deschisă spre colaborare cu alte partide de dreapta pentru a salva parcursul european al Republicii Moldova spre integrarea în Uniunea Europeană. În cadrul unei conferințe de presă din 12 octombrie, liderul Platformei DA Dinu Plîngău a făcut apel la unitate și a declarat că formațiunea pe care o conduce este gată să coopereze, inclusiv cu concurenții săi electorali – în condițiile în care țara noastră se află în campanie electorală pentru alegerile locale din 5 noiembrie.

Dinu Plîngău a declarat că Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate nu a putut opri introducerea în Moldova a banilor murdari din Rusia, destinați pentru coruperea alegătorilor.

Sunt foarte mulți oameni care conștientizează adevăratele riscuri la care va fi supusă Republica Moldova. Riscuri politice, dincolo de problemele legate de corupție și incapacitatea actualei guvernări și șefilor instituțiilor de drept și reglementare de a opri fenomenele. Chiar astăzi, la întâlnire cu colegii din teritoriu, spuneau cum circulă saci cu bani murdari veniți din Federația Rusă pentru a corupe alegătorii. (…) Aceste fenomene, guvernarea actuală, cu reforma nereformată a justiției, nu au dus la faptul ca să intrăm în cursa electorală și să avem niște alegeri libere și corecte, cu niște candidați care să promoveze în special proiecte pentru dezvoltarea comunităților lor”, a spus politicianul.

Dinu Plîngău a menționat că, în aceste condiții, este nevoie de unitate, pentru a nu devia cursul european al Republicii Moldova prin admiterea în alegerile locale a mesajelor pro-ruse și a finanțării ilegale a partidelor. Politicianul a menționat că Platforma DA este deschisă spre colaborare în acest sens.

Noi avem nevoie de unitatea tuturor oamenilor care conștientizează adevăratele riscuri. Să ne așezăm la o masă de discuții, suntem deschiși pentru toată lumea să găsim cele mai bune soluții, inclusiv acum – nu este târziu – pentru a nu admite, prin pierderea controlului asupra gestionării faptului cum sunt finanțate partidele politice sau prin admiterea în cursa electorală a mesajelor pro-moscovite, ascunse mai nou în mesaje pro-europene, și așa mai departe, a unor candidați care vor răsturna cursul european al Republicii Moldova”, a spus el.

Dinu Plîngău a declarat că Platforma DA este deschisă să colaboreze inclusiv cu concurenții săi electorali.

Riscurile și pericolele sunt reale, sunt iminente și ele trebuie oprite prin votul nostru pe 5 noiembrie, în special în municipiul Chișinău. Sunt sigur că sunt o mulțime de candidați care pot propune lucruri foarte bune pentru Chișinău și suntem deschiși să colaborăm cu acei candidați întru găsirea unei formule mai bune, mai frumoase pentru chișinăuieni și să nu dispersăm votul politic pro-european sau cel puțin să coordonăm anumite mesaje în această campanie electorală, astfel încât riscurile politice pentru Republica Moldova să fie cât mai mici”, a conschis Plîngău.

Precizăm că, în cadrul aceleiași conferințe de presă, candidatul Platformei DA la funcția de primar al Chișinăului, Victor Chironda, a declarat că Federația Rusă ar pregăti fraudarea alegerilor locale din Republica Moldova, inclusiv cu ajutorul primarului capitalei Ion Ceban, care este și liderul Mișcării Alternative Naționale (MAN) – partid declarat pro-european. (Detalii – AICI.) Ion Ceban nu a comentat deocamdată acuzațiile.

***

Menționăm că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe 5 noiembrie 2023. În cadrul scrutinului vor fi aleși 898 de primari și 11 058 de consilieri locali, drintre care 9 972 sătești (comunali), orășenești și 1 086 raionali/municipali.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: