Popescu a discutat cu omologul său egiptean: „Reprezentantul nostru consular se va deplasa la Rafah pentru a ajuta moldovenii să fie evacuați din Fâșia Gaza către Cairo”
Full Article 3 minutes read

Popescu a discutat cu omologul său egiptean: „Reprezentantul nostru consular se va deplasa la Rafah pentru a ajuta moldovenii să fie evacuați din Fâșia Gaza către Cairo”

Minsitrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu a avut o conversație telefonică cu omologul său egiptean Sameh Hassan Shoukry despre cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza – teritoriu de unde gruparea teroristă palestiniană Hamas lansează atacuri asupra Israelului. Șeful diplomației de la Chișinău a declarat că a primit asigurări că deîndată ce „circumstanțele vor permite acest lucru”, consulul Moldovei se va deplasa în Fâșia Gaza pentru a ajuta la evacuarea moldovenilor către capitala egipteană Cairo și, ulterior, spre țara noastră.

Am avut o convorbire telefonică cu Ministrul de Externe al Republicii Arabe Egipte, Sameh Hassan Shoukry, cu care am discutat despre situația cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza. Am subliniat importanța coordonării eforturilor umanitare la nivel internațional pentru a asigura evacuarea în siguranță a civililor, inclusiv a cetățenilor moldoveni, prin punctul de trecere Rafah, de la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza”, a scris Nicu Popescu pe canalul său de Telegram.

Ministrul Popescu a menționat că atunci când coridoarele de evacuare de autoritățile egiptene, moldovenii din Fâșia Gaza vor fi ajutați să părăsească acest teritoriu.

Omologul meu m-a asigurat că se poartă negocieri continue cu toți cei implicați, și că atunci când circumstanțele o vor permite, reprezentantul nostru consular se va deplasa la Rafah pentru a ajuta cetățenii moldoveni să fie evacuați din Fâșia Gaza către Cairo, și ulterior spre Republica Moldova. În acest sens, diplomații noștri au furnizat autorităților egiptene lista cetățenilor moldoveni din Fâșie care au solicitat evacuarea. Atunci când coridoarele de evacuare vor fi aprobate, autoritățile egiptene vor permite intrarea cetățenilor noștri. Am fost asigurat că absența vizei nu va constitui o problemă în timpul tranzitului pe teritoriul egiptean”, a spus el.

Nicu Popescu a declarat că echipele diplomatice moldovenești, în special Ambasada Republicii Moldova în Statul Israel și Ambasada Republicii Moldova în Turcia, și prin cumul în Egipt, au conversații constante cu autoritățile țărilor de acreditare pentru a asista cetățenii care au nevoie de evacuare.

Precizăm că, pe 14 octombrie, MAEIE a anunțat că a luat legătura cu cetățenii Republicii Moldova din Fâșia Gaza, urmare a războiului pornit de Hamas împotriva Israelului, și a primit 50 de cereri de asistență și eventuală evacuare.

***

Armata israeliană a declarat stare de război în urma atacurilor masive de sâmbătă, 7 octombrie, asupra Israelului din Fâșia Gaza palestiniană. Înainte de aceasta, liderul mișcării Hamas a anunțat declanșarea unei operațiuni – „Potopul Al-Aqsa” – împotriva Israelului, lansând sute de rachete dinspre Fâșia Gaza asupra teritoriului israelian.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: