„Pregătiți-vă!”: Alaiba îndeamnă antreprenorii să cucerească piața comună a Elveției, Islandei, Liechtenstein și Norvegiei
Full Article 2 minutes read

„Pregătiți-vă!”: Alaiba îndeamnă antreprenorii să cucerească piața comună a Elveției, Islandei, Liechtenstein și Norvegiei

Guvernul este și va fi alături de antreprenorii din Republica Moldova care vor dori să își consolideze prezența sau să cucerească piețele din zona EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția). Asigurarea vine din partea ministrului  Dezvoltării Economice, Dumitru Alaiba. Oficialul susține că mărfurile din Moldova vor avea acces liber în cele patru țări în cel mult jumătate de an, după ce acordul de liber-schimb, semnat pe 27 iunie, va fi ratificat de parlamentele celor patru țări membre EFTA, dar și de Parlamentul de la Chișinău. În acest sens, Alaiba îndeamnă mediul de afaceri să se pregătească să cucerească noile piețe.

„O să fac un îndemn către reprezentanții mediului de afaceri, asociațiilor de afaceri, exportatorii din Republica Moldova să se pregătească, să identifice noi parteneriate, să se documenteze suplimentar despre noile condiții și facilități pe care le au în relațiile cu aceste piețe noi, astfel încât să fie gata”, declară Alaiba.

Ministrul Economiei susține că moldovenii vor putea să-și exporte liber mărfurile în cele patru țări din zona EFTA în decurs de 4-6 luni, după ce parlamentele din Islanda, Liechtenstein, Norvegia, Elveția, dar și din Moldova, vor ratifica acordul de  liber-schimb semnat pe 27 iunie.

„Urmează o procedură de ratificare a acordului, după care acordul intră în vigoare și produsele și serviciile noastre au acces facilitar la aceste piețe și consumatori din aceste țări. Această jumătate de an poate fi utilizată de toți antreprenorii pentru a-și consolida și stabili noi parteneriate, iar noi vom fi alături. O să continuăm eforturile noastre de informare a mediului de afaceri, a antreprenorilor, astfel încât să le fim alături în procesul de cucerire și consolidare pe noile piețe”, a mai declarat Dumitru Alaiba.

Amintim că Republica Moldova a semnat pe 27 iunie un Acord de liber schimb cu Asociația Europeană de Liber Schimb (EFTA). Acordul va permite producătorilor moldoveni să exporte bunuri, fără a plăti tarife vamale, în Elveția, Islanda, Liechtenstein și Norvegia, care au printre cele mai bogate economii din lume.

Exporturile produselor moldovenești pe piața țărilor EFTA, pe parcursul anului 2022, au atins o valoare de 66,70 milioane dolari SUA, pe când importurile au atins o valoare de 56,14 mln. dolari SUA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: