Prejudiciul de 11 mln lei adus Băncii de Economii: alte 6 persoane ajung în fața judecătorilor
Full Article 4 minutes read

Prejudiciul de 11 mln lei adus Băncii de Economii: alte 6 persoane ajung în fața judecătorilor

Alte șase persoane au fost deferite justiției pentru cauzarea unui prejudiciu de 11 milioane lei Băncii de Economii. Procuratura Anticorupție a anunțat pe 23 noiembrie că doar unul din cei șase învinuiți și-a recunoscut vina. Totodată, au declarat procurorii, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor, în valoare de 1 144 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

Procuratura Anticorupție a anunțat despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a două cauze penale de învinuire a șase persoane pentru spălare banilor în proporții deosebit de mari și escrocherie în proporții mari, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei. Procuratura Anticorupție a amintit că cinci persoane implicate în acest caz au fost diferite justiției anterior, în iulie 2023.

Urmărirea penală în ambele cazuri a fost disjunsă în septembrie 2023, din cauza penală pornită în martie 2013, de către Procuratura Generală în baza autosesizării. Ulterior, la aceasta au fost conexate și alte cauze penale pornite de Centrul Național Anticorupție, urmărirea penală fiind efectuată de către organul de urmărire penală al CNA sub conducerea Procuraturii Anticorupție”, au menționat procurorii.

Procurorii au stabilit că un administrator și fondator al unei companii, acționând în complicitate cu un grup de persoane, dobândind prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA un credit în mărime de 42 500 000 lei, care atât în perioada administrării acestuia, dar şi la expirarea termenului de rambursare nu a fost restituit, a cauzat instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari.

Ulterior, persoanele vizate supra, acționând în complicitate și având scopul sustragerii bunurilor altei persoane prin inducere în eroare, au dobândind în perioada lunii decembrie 2011, de la „Banca de Economii” SA, mijloace bănești în sumă de 4 400 000 lei, care, în scopul tăinuirii și deghizării originii sale ilicite, au fost transferate în adresa mai multor companii”, au menționat procurorii.

Se precizează că doar unul din cei șase învinuiți și-a recunoscut vina, iar cauzele penale au fost trimise pentru examinare în fond la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea acestor infracțiuni, ei riscă închisoare de până la 12 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani (în cazul art. 190 alin.(5) din Cod penal), amendă de la 92 500 la 167 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 6 ani (în cazul art. 238 din Cod penal) și închisoare de la 5 la 10 ani, cu amendă, aplicată persoanei juridice, în mărime de 650 000 la 800 000 lei sau cu lichidarea persoanei juridice (în cazul art. 243 alin.(3) lit.b) din Cod penal)”, au declarat procurorii.

Procuratura Anticorupție a mai precizat că a fost aplicat sechestru asupra bunurilor, în limita sumei de 1 144 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.

***

În iulie 2023, procurorii anunțau despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată, pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a 5 persoane printre care și un evaluator al Agenției de Expertiză și Consalting, pentru spălarea banilor în proporții deosebit de mari, escrocherie în proporții mari, dar și dobândirea creditului prin înșelăciune, acțiuni soldate cu cauzarea prejudiciului material estimat la 11 milioane lei.

Procurorii au stabilit că evaluatorul unei Agenții de Expertiză și Consalting, fiind în complicitate cu administratorul și fondatorul unei companii, urmărind scopul dobândirii creditului prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, a întocmit Raportul de evaluare a unei construcții comerciale nefinisate din mun. Chișinău în care a indicat nejustificat valoarea de piață de 4 ori mai mică.

În continuare, administratorul și fondatorul companiei în cauză, precum și alte șase persoane în privința cărora în prezent sunt desfășurate acțiuni procesuale, prezentând raportul indicat mai sus, au dobândit prin înșelăciune de la „Banca de Economii” SA, Filiala nr.1 Chișinău, un credit în mărime de 42 500 000 lei, care nu a fost restituit, cauzând instituției financiare un prejudiciu în proporții deosebit de mari”, menționau procurorii.

Tot atunci, procurorii declarau că a fost aplicat sechestru asupra bunurilor, în limita sumei de 300 000 lei, deținute cu drept de proprietate de către unul dintre învinuiți.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: