Presa americană: SUA aveau de câteva zile informații că Prigojin pregătea acțiuni militare împotriva Rusiei
Full Article 4 minutes read

Presa americană: SUA aveau de câteva zile informații că Prigojin pregătea acțiuni militare împotriva Rusiei

Agențiile americane de informații aveau de câteva zile date conform cărora liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, pregătea acțiuni militare împotriva conducerii ruse din domeniul apărării, scrie presa americană, citată de The Guardian.

New York Times relatează că oficiali americani din serviciile de informații au anunțat miercuri înalți oficiali militari și ai administrației de la Washington în legătură cu intențiile lui Prigojin.

Informația a fost considerată atât solidă, cât și alarmantă, din cauza posibilității ca un mare rival al Statelor Unite, dotat cu arme nucleare, să se prăbușească în haos”, scrie ziarul american, relatează libertatea.ro.

Potrivit New York Times, SUA erau la curent cu iminența unor evenimente în Rusia, la fel cum, la sfârșitul anului 2021, agențiile de informații americane au avertizat că Vladimir Putin se pregătea să invadeze Ucraina.

Dacă în acel moment oficialii americani au făcut publice informațiile într-o încercare de a-l descuraja pe liderul de la Kremlin, de data aceasta, agențiile de informații au păstrat tăcerea în legătură cu intențiile șefului Wagner.

Oficialii americani au simțit că, dacă ar fi spus ceva, Putin i-ar fi putut acuza de orchestrarea unei lovituri de stat. Și, în mod clar, au avut un interes scăzut în a-l ajuta pe Putin să evite o fracturare majoră și jenantă a sprijinului său”, scrie New York Times.

Oficialii citați de New York Times au declarat că agențiile de informații nu au știut care ar putea fi rezultatele acțiunilor lui Prigojin, dar și-au exprimat îngrijorările legate de modul în care acestea ar putea afecta controlul armelor nucleare pe care le deține Rusia.

Și Washington Post a relatat, citând oficiali sub protecția anonimatului, că în ultimele două săptămâni a existat o „mare îngrijorare” cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla în ceea ce privește controlul președintelui Vladimir Putin asupra puterii și a arsenalului nuclear al țării.

Aceeași publicație notează că până vineri nu au existat date clare despre momentul exact și natura planurilor lui Prigojin.

Pe 23 iunie, liderul Wagner a început să posteze pentru prima dată despre un presupus atac cu rachete rusești asupra forțelor sale, dar „erau suficiente semnale pentru a putea spune conducerii că se pregătește ceva”, a declarat un oficial citat de Washington Post.

***

Evgheni Prigojin a acuzat armata rusă că i-ar fi bombardat oamenii. În dimineața zilei de 24 iunie, Prigojin a afirmat că a intrat în Rusia cu trupele sale, cu scopul de a ajunge la Moscova. Procuratura generală rusă a anunțat deschiderea unei anchete pentru „răzvrătire armată” împotriva lui Prigojin.

Autoritățile ruse au înăsprit măsurile de securitate la Moscova şi în alte câteva regiuni din Rusia. Într-o primă declarație, președintele rus Vladimir Putin a acuzat grupul Wagner de trădare, declarând că toți cei care participă la această revoltă militară vor fi pedepsiți.

Ulterior, serviciul de presă al regimului de la Minsk a anunțat în seara zilei de 24 iunie că președintele Aleksandr Lukașenko a discutat cu Evgheni Prigojin, încercând să îl convingă să renunțe la planul său de a asalta Moscova. Negocierile dintre Lukașenko și Prigojin ar fi durat pe parcursul întregii zile. În cadrul acestora, Lukașenko ar fi cu oferit inclusiv „garanții de securitate pentru luptătorii Wagner” – plan acceptat de Prigojin.

Mai târziu, liderul grupării Wagner Evgheni Prigojin a oprit „rebeliunea militară”. În seara zilei de 24 iunie, mercenarii săi au părăsit centrul Rostov pe Don, unde se stabiliseră în ajun. Înainte de a părăsi Rostov pe Don, liderul grupării militare Wagner a anunțat că își retrage coloana care înainta spre capitala Rusiei, Moscova.

Într-un final, Kremlinul a declarat că va închide procesul penal împotriva lui Prigojin, iar liderul grupării va pleca în Belarus.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: