Pe 11 aprilie, Moldova va primi chestionarul de evaluare pentru obținerea statutului de candidat UE
Full Article 2 minutes read

Pe 11 aprilie, Moldova va primi chestionarul de evaluare pentru obținerea statutului de candidat UE

Update 12:30 Luni, 11 aprilie, Moldova va primi la Luxemburg un chestionar, pe baza căruia Comisia Europeană va evalua disponibilitatea republicii de a deveni candidat la aderarea la UE. Informația a fost confirmată de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene Nicu Popescu, pe 9 aprilie. 

„Completarea acestui este esențial pentru procesul de aderare la Uniunea Europeană. Va necesita un efort instituțional enorm, însă sunt convins că împreună cu echipa de la Guvern și instituțiile naționale implicate vom reuși să sistematizăm cu succes toate informațiile solicitate privind modul de funcționare al statului, transpunerea a legislației europene, și politicile în vigoare. Pas cu pas ne apropiem de aderare la Uniunea Europeană”, a declarat Nicu Popescu.

Update 9.20 Despre acest lucru a anunțat pe 8 aprilie și corespondentul RFE/RL Rikard Jozwiak pe Twitter.

„Ursula von der Leyen a predat astăzi, la Kiev, formularul de aderare la UE autorităților ucrainene. Luni, un astfel de chestionar vor primi, la Luxemburg, și miniștrii de externe ai Georgiei și ai Moldovei”, a spus jurnalistul.

Potrivit lui Nicu Popescu, pe baza chestionarului Comisia Europeană va evalua disponibilitatea țării noastre de a deveni candidat la aderarea la UE.

„După primirea chestionarului, Comisia Europeană îl va evalua și va da un răspuns. Există trei răspunsuri posibile: statul este pregătit să devină candidat, țara poate deveni candidat dacă îndeplinește anumite condiții, sau Comisia nu dă un răspuns. Aceasta din urmă înseamnă că țara trebuie să continue să lucreze”, a explicat pe 6 aprilie ministrul.

Preşedintele Letoniei, în timpul vizitei în Republica Moldova, a spus că Comisia Europeană salută decizia de aderare a Republicii Moldova: „Comisia Europeană intenţionează să-şi dea avizul destul de curând. În curând înseamnă că în acest an se poate întâmpla sau chiar în câteva luni”, a spus Egils Levits.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: