Presă: Raportul prin care UE recomandă startul negocierilor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei este în curs de elaborare
Full Article 2 minutes read

Presă: Raportul prin care UE recomandă startul negocierilor pentru aderarea Moldovei și Ucrainei este în curs de elaborare

Comisia Europeană a început pregătirea unui raport de extindere, în care ar trebui să facă o recomandare de începere a negocierilor privind aderarea Republicii Moldova și a Ucrainei la Uniunea Europeană (UE). Acest lucru a fost anunțat marți de jurnalistul Radio Svoboda Rikard Jozwiak, scrie Evropeiskaia Pravda.

Potrivit jurnalistului, raportul de extindere al Comisiei Europene, așa cum era de așteptat, ar trebui să fie făcut public în a doua jumătate a lunii octombrie.

„Se știe că va conține recomandări privind începerea negocierilor de aderare la UE pentru Ucraina și Moldova, iar pentru Georgia – privind obținerea statutului de candidat la aderarea la UE”, a adăugat Jozwiak.

Jurnalistul Radio Svoboda susține că Comisia Europeană nu a renunțat încă la ideea unui statut de candidat „condițional” pentru Georgia – asta înseamnă că pentru următoarea etapă, adică începerea negocierilor, aceasta trebuie să îndeplinească anumite condiții și criterii.

El a amintit, de asemenea, că aceste decizii trebuie să fie aprobate în final de liderii UE la summitul din decembrie.

Amintim că Republica Moldova a primit statutul de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană la data de 23 iunie. Pentru începerea negocierilor propriu-zise în vederea aderării la UE, Republica Moldova trebuie să îndeplinească cele nouă recomandări emise de Comisia Europeană în luna iunie. Domeniile vizate sunt: justiția, combaterea corupției și crimei organizate, deoligarhizarea, reforma administrației publice și a serviciilor publice, managementul finanțelor publice, consolidarea rolului societății civile în procesele decizionale și protejarea drepturilor omului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: