Președinta Maia Sandu, în PMAN: 9 mai este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume
Full Article 5 minutes read

Președinta Maia Sandu, în PMAN: 9 mai este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume

Din Piața Marii Adunări Naționale (PMAN), președinta Maia Sandu a declarat că 9 mai este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume. Șefa statului a adăugat că 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa. „Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt contradictorii”, a menționat Sandu, adăugând că „Ziua Victoriei înseamnă Ziua Păcii pe continentul european”. La rândul său comisarul european Johannes Hahn, care efectuează o vizită în Moldova, a declarat că „Ziua Europei înseamnă celebrarea tuturor celor care prețuiesc și apără UE” și că „este un motiv de sărbătoare și pentru oamenii din Moldova”. Menționăm, în PMAN pe 9 mai a fost inaugurat „Orășelul European” cu ocazia Zilei Europei: sunt organizate excursii în Casa Guvernului, au loc expoziții, jocuri interactive, discuții cu miniștrii, iar seara se va desfășura un concert. 

Președinta Maia Sandu a declarat, în Piața Marii Adunări Naționale, că 9 mai „este o zi cu semnificație dublă pentru Moldova și pentru întreaga lume”. „Pe 8 mai 1945 a fost anunțată victoria asupra nazismului și s-a pus capăt unui război ce a adus multă moarte. 9 mai 1945 a fost prima zi de pace în Europa, pace pe care am crezut-o veșnică. Ziua Victoriei asupra nazismului și Ziua Europei nu sunt contradictorii, dimpotrivă, Ziua Europei este o continuitate a victoriei forțelor aliate care a făcut posibilă pacea. Ziua Victoriei înseamnă Ziua Păcii pe continentul european”, a comunicat șefa statului.

Sandu a adăugat că „oricât ar încerca unii politicieni să ne dezbine, să ne împartă în „câştigători” şi „învinşi”, să ne spună că suntem diferiți, noi știm că rănile războiului sunt aceleași pentru toată Moldova”. „Peste 260 de mii de pământeni de-ai noștri au luptat împotriva Germaniei naziste. Toți cei aproximativ 56 de mii de oameni care nu s-au mai întors acasă din război sunt durerea noastră, durerea Moldovei. Nimeni care a văzut şi a trăit războiul din tranșee nu poate vorbi despre el în mod triumfalist. Iar memoria celor ucişi nu este motiv de petrecere, ci lecție de întipărit în suflet”, a menționat președinta.

Șefa statului a mai spus că „războiul început de Rusia în Ucraina este o jignire față de cei care și-au dat viața pentru pacea dintre popoarele Europei”. „Vă îndemn să nu lăsăm pe nimeni să pună granițe între noi. Să ne plângem morții împreună, să păstrăm vie amintirea eroilor noștri și să muncim împreună pentru pace. (…) Și pentru că pacea e prioritatea noastră, Moldova alege Uniunea Europeană. Aderarea la UE pune Republica Moldova pe un făgaș de dezvoltare care va oferi cetățenilor noștri un viitor pașnic și sigur, acasă. (…) Acum depinde de noi să facem din Moldova un stat european până în anul 2030. Nimeni nu ne poate opri din drum dacă vom păși hotărât, împreună, pentru Moldova”, a comunicat șefa statului.

Maia Sandu s-a referit și la referendumul din această toamnă: „În octombrie, moldovenii vor decide prin vot asupra viitorului țării la referendumul privind aderarea Moldovei la UE. Veniți la referendum – cât mai mulți, cei din satele și orașele noastre și cei din diasporă. Să ne construim împreună viitorul. Să nu lăsăm pe alții să ne decidă soarta în locul nostru”.

Comisarul european pentru buget și administrație Johannes Hahn a spus că „Orășelul European și prezența a multor parlamentari, demnitari, ambasadori este un semn de susținere și solidaritate cu Moldova”.

Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a celebra Ziua Europei alături de voi. Ziua Europei înseamnă celebrarea tuturor celor care prețuiesc și apără UE, pacea, stabilitatea și prosperitatea continentului nostru. Este un motiv de sărbătoare și pentru oamenii din Moldova. (…) Acest Orășel European și prezența a multor parlamentari, demnitari, ambasadori este un semn de susținere și solidaritate cu Moldova. Noi realizăm ceea ce faceți într-un mod foarte generos pentru susținerea Ucrainei și a Europei în aceste timpuri dificile și suntem aici pentru a vă răspunde la fel cu susținere. Moldova a fost asigurată în unanimitate cu perspectiva de aderare la UE și este un stat-candidat. Acum muncim pentru deschiderea negocierilor de aderare. Desigur, va fi o cale lungă, dar susținerea noastră nu este doar pentru viitor, ci are loc chiar acum. UE este cel mai mare susținător extern al poporului Moldovei – financiar și nu doar”, a declarat Hahn.

Precizăm, în acest an, Ziua Europei are genericul „Libertate, Pace, Prosperitate – Europa ești tu!”. În Piața Marii Adunări Naționale pe 9 mai a fost inaugurat „Orășelul European”. Potrivit reprezentanților Guvernului, cu ocazia Zilei Europei, au loc excursii în Casa Guvernului, o expoziție de tehnică și echipamente, jocuri interactive, discuții cu miniștrii iar seara va fi un concert susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici & Orchestra, Hecenii, LUPII lui Calancea, Kalush Orchestra, Satoshi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: