Președintele convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Ce subiecte vor fi discutate
Full Article 3 minutes read

Președintele convoacă Consiliul Suprem de Securitate. Ce subiecte vor fi discutate

Președintele Igor Dodon a anunțat convocarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate pentru această săptămână. Anunțul a fost făcut astăzi, 1 decembrie, în urma întrunirii devenite deja tradiție, la început de săptămână, cu premierul și președintele legislativului. Potrivit șefului statului, noua componență a consiliului urmează să discute 4 subiecte:

1.Așa numitul „furt al miliardului”. Președintele a menționat că îl interesează poziția noului procuror general cu privire la acest subiect. De asemenea, va fi discutată informația privind urmărirea activelor din afara țării a celor care au participat la jaful bancar.

2.Sectorul energetic:  „Va fi discutat nivelul de pregătire al Republicii Moldova după 1 ianuarie. Nu avem certitudinea tranzitului de gaz rusesc prin Urcraina”, a explicat Igor Dodon.

3.Situația de la Aeroportul Internațional Chișinău. „Noi considerăm că aeroportul a fost concesionat cu încălcarea legislației și trebuie să revină în gestionarea exlclusiv a statului. Insistăm pe rezilierea contractului de concesiune”, a spus Igor Dodon. de asemenea, acesta a vorbit și despre posibilitatea înființării a noi aeroporturi în Republica Moldova.

„În ceea ce ține de liberalizarea pieței, noi trebuie să permitem deschiderea și altor aeropoarte internaționale de pasageri în Republica Moldova. Taxele percepute sunt foarte înalte, ceea ce nu permite companiilor law cost să intervină pe piața noastră”, a explicat Igor Dodon. Acesta a menționat că ar trebui deschise încă două aerpoarte: unul la nordul țării și unul la sudul. Președintele a mai menționat că banii ar urma să fie obținuți prin parteneriate publice-private.

4.Diverse. Igor Dodon a menționat că urmează să discute despre așa numitul „scandal al interceptărilor”, dezvăluit recent de deputatul blocului ACUM, Chiril Moțpan. De asemenea, vor fi abordate informațiile privind dubla identitate a fostului președinte al PDM, Vlad Plahotniuc. Șeful statului a precizat că a solicitat informații de la SIS privind acest subiect.

Cel mai probabil, ședința va avea loc miercuri.

Întrebat de jurnașliști când vor fi definitivate condițiile privind acordarea unui credit în sumă de 500 de mii de $ din partea Rusiei, președintele Igor Dodon a spus că speră ca acest lucru să se întâmple până la sfârșitul anului.

„Negocierile urmează a fi finalizate în următoarele săptămâni. Condițiile trebuie să fie la fel de avantajoase ca cele acordate de partnereii BERD și BEI, cu o rată de până la 1,5/%. Nu ne permitem împrumuturi la dobânzi comerciale”, a explicat președintele.

Șeful statului a mai menționat că proiectele sociale care au fost aprobate în ședința de guvern, urmează să fie supuse dezbaterilor în această săptămână, de către deputați.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: