Serghei Cebotari, Președintele liderului sectorului bancar Moldova Agroindbank, își încheie activitatea la 29 ianuarie 2021. Decizia bancherului a survenit în contextul finalizării realizării obiectivelor strategice asumate de Serghei Cebotari în calitate de Președinte al MAIB.
„Pentru mine a fost o onoare să conduc echipa celei mai bune bănci din Moldova de-a lungul ultimilor 8 ani și să fiu parte din aceasta pe parcursul a 26 de ani consecutivi. Acum că obiectivele strategice care mi-au fost puse în față în calitate de Președinte au fost îndeplinite cu succes, eu am luat decizia să încep un nou capitol în cariera mea pentru a atinge noi orizonturi. Voi rămâne în continuare aproape de echipa MAIB și nu exclud posibilitatea de a mă alătura Consiliului”, a menționat Cebotari.
Serghei Cebotari a mulțumit celor peste 2 000 de angajați ai MAIB pentru „profesionalismul, consecvența și dedicația cu care am construit împreună fundamentul temeinic al MAIB” și și-a exprimat încrederea că acesta „va permite băncii și echipei să mențină și să consolideze în continuare statutul de Cei MAIBuni în toate”.
„Îmi exprim recunoștința față de acționari pentru încrederea investită și pentru susținerea pe care mi-au oferit-o mie și echipei, și care ne-a ajutat să transformăm MAIB într-o instituție inestimabilă pentru dezvoltarea țării. Le mulțumesc clienților pentru aproape trei decenii de cooperare și îmi exprim încrederea că relațiile stabilite de-a lungul anilor cu MAIB se vor consolida continuu, astfel ca să aibă de câștigat fiecare dintre dumneavoastră și să fim mândri de ceea ce creăm acasă.
Acțiunile întreprinse de-a lungul anilor îmi permit să afirm cu toată certitudinea că las succesorilor mei o instituție puternică, stabilă, de încredere, foarte bine capitalizată și cu un potențial enorm”, a specificat Serghei Cebotari.
La rândul său, Vytautas Plunksnis, Președintele Consiliului băncii, i-a mulțumit, din numele întregii echipe, lui Serghei Cebotari pentru activitatea prodigioasă în calitate de Președinte al Comitetului de Conducere.
„Pe parcursul ultimilor 8 ani, dl Cebotari a avut un rol crucial în determinarea, promovarea și implementarea cu succes a direcției de dezvoltare a băncii, consolidând statutul MAIB de lider incontestabil al sectorului bancar. Ținând cont de valoarea profesională excelentă, îmi exprim speranța că vom putea conta în continuare pe expertiza valoroasă a dlui Cebotari, eventual în cadrul Consiliului băncii”, a menționat Plunksnis.
Până la alegerea unui nou Președinte al Comitetului de Conducere de către Consiliul băncii, interimatul funcției îl va deține actualul Prim-vicepreședinte al Comitetului de Conducere, Aliona Stratan.
Serghei Cebotari este membru al echipei MAIB din anul 1995, fiind promovat în funcția de Vicepreședinte al băncii în 2000, Prim-vicepreședinte al Comitetului de Conducere în 2012, iar în anul 2013 a fost ales Președinte al Comitetului de Conducere al băncii. Cebotari face parte din echipa cheie care a pus bazele celei mai mari instituții financiar-bancare din Republica Moldova, dezvoltând și consolidând baza normativă, stabilind strategia de dezvoltare ca bancă privată, independentă de instituțiile de stat.
În calitate de Președinte, Serghei Cebotari a condus banca pe parcursul crizei din 2014-2015, cu care s-a confruntat întregul sector bancar, ghidând cu succes instituția în procesul de transparentizare a acționariatului, soldat cu achiziția unui pachet de acțiuni de 41,09% de către consorțiul internațional de investitori HEIM Partners, format din BERD, Invalda și Horizon Capital, în anul 2018. Criza pandemică din 2020 a accentuat o dată în plus statutul MAIB de lider incontestabil al sectorului bancar autohton, demonstrând corectitudinea strategiei de dezvoltare implementată de echipa lui Serghei Cebotari.
În perioada 2013-2020, MAIB a dublat practic activele și profitul net al băncii, depozitele s-au majorat de 2,5 ori, iar creditele de 1,7 ori. În același timp, baza de clienți activi a sporit de 1,8 ori, iar cea de clienți totali de 1,6 ori. În toată această perioadă, echipa MAIB a pus accentul pe confortul clientului în deservirea bancară, diversificând portofoliul de produse și asigurând digitalizarea accelerată a serviciilor financiar-bancare.