Președintele Poloniei: Prioritatea noastră în timpul președinției la Consiliul UE va fi aderarea Ucrainei și Moldovei la UE
Full Article 2 minutes read

Președintele Poloniei: Prioritatea noastră în timpul președinției la Consiliul UE va fi aderarea Ucrainei și Moldovei la UE

Una dintre prioritățile Poloniei în timpul președinției sale la Consiliul Uniunii Europene va fi aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de președintele polonez Andrzej Duda în cadrul unui interviu, relatează rbc.ua.

„Una dintre prioritățile noastre în timpul președinției poloneze a Consiliului UE va fi aderarea Ucrainei și a Republicii Moldova la UE”, a declarat Duda.

El a mai spus că Polonia este în favoarea unei politici a „ușilor deschise”, astfel că UE ar trebui să accepte și țările din Balcanii de Vest.

„Premierul (Mateusz Morawiecki – n.r.) și cu mine știm foarte bine ce înseamnă să aștepți mult timp, ce înseamnă să vrei să faci parte din Occidentul liber, din care astăzi facem parte din punct de vedere politic”, a adăugat liderul de la Varșovia.

De menționat că Polonia va deține președinția Consiliului UE în prima jumătate a anului 2025.

Președinția Consiliului Uniunii Europene este responsabilă de funcționarea Consiliului Uniunii Europenen. Se rotește între statele membre ale UE la fiecare șase luni. Președinția Consiliului nu este deținută de o persoană individuală ci este exercitată de guvernul unui stat membru. Din 2009 statele care dețin președinția lucrează în grupuri de trei, numite „triouri”. Trioul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele 3 țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru 6 luni.

Trioul actual este alcătuit din președințiile Franței (ianuarie-iunie 2022), Republicii Cehe (iulie-decembrie 2022) și Suediei (ianuarie-iunie 2023).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: