Președinta Republicii Moldova Maia Sandu a convocat pe 17 august ședința ordinară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), la care s-a discutat despre securitatea energetică a țării și pregătirea pentru sezonul rece. Potrivit unei declarații a Președinției, membrii CSS au vorbit despre măsurile întreprinse de instituțiile statului pentru asigurarea cu gaze naturale și energie electrică în perioada următoare, despre mersul realizării proiectelor majore de investiții în domeniul energetic și despre programele de eficiența energetică.
Pe 18 august, reprezentanții Președinției au declarat că în urma informațiilor prezentate de autoritățile competente, membrii CSS au venit cu mai multe decizii și recomandări.
„Statul trebuie să fie pregătit să asigure consumatorilor accesul continuu la resursele energetice – gaze, electricitate, agent termic – în orice condiții și context regional. La fel, în caz de necesitate, să poată oferi ajutorul necesar categoriilor vulnerabile de cetățeni. Astfel, obiectivul prioritar și în acest an va fi achiziționarea gazelor la cele mai avantajoase prețuri de pe piață și formarea de stocuri suficiente”, se arată în declarația instituției prezidențiale.
Președinția a adăugat că „prin eforturile făcute de autorități, Republica Moldova își întărește securitatea energetică, iar instituțiile competente, indiferent de orice scenariu, vor putea livra cetățenilor energie electrică și căldură în sezonul următor de încălzire”.
***
Precizăm că Guvernul a aprobat, recent, un Plan de acțiuni de pregătire pentru sezonul de încălzire 2023-2024 care ia în calcul trei posibile scenarii.
Scenariul nr.1 „Gazprom” va elimina restricțiile de furnizare a gazelor naturale. În acest caz Moldova va cumpăra tot volumul de gaze naturale necesar țării de la Gazprom”. Energia electrică va fi livrată în proporție de 70% la 30%. Probabil că Moldova va putea achiziționa 70% din necesarul de energie electrică de la MGRES, iar 30% din surse alternative. NM a solicitat un comentariu de la Ministerul Energiei cu privire la o posibilă revenire a Moldovei la cumpărarea gazelor naturale rusești, dar nu am primit deocamdată un răspuns.
Scenariul nr.2 „Gazprom” continuă să ne livreze gaze naturale în volum de 5,7 mil metri cubi pe zi. Acest scenariu are două sub scenarii. Conform primei variante, tot volumul de gaze de la „Gazprom” va fi livrat în partea stângă a Nistrului, la fel ca în prezent, inclusiv – la MGRES pentru producerea energiei electrice. În acest caz toată energia electrică necesară pentru Moldova Energocom o va cumpăra de la MGRES.
A doua variantă prevede că volumul de gaze livrat de „Gazprom” va fi distribuit proporțional de către Moldovagaz între cele două maluri ale Nistrului. În acest caz Moldova va cumpăra toată energia electrică necesară de peste hotare.
Scenariul nr. 3 „Gazprom” va rezilia contractul semnat cu Moldovagaz. În acest caz, planul guvernului prevede măsuri drastice de economisire a gazelor naturale și trecerea la achiziționarea de gaze și energie electrică din surse alternative.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!