Președinții și vicepreședinții de partide vor trebui să depună declarații de avere. Proiect de lege, votat în lectură finală
Full Article 2 minutes read

Președinții și vicepreședinții de partide vor trebui să depună declarații de avere. Proiect de lege, votat în lectură finală

Lista persoanelor care vor trebui să depună declarații de avere și interese personale a fost extinsă. Parlamentul a votat în lectura a doua un amendament la Legea privind evaluarea integrității instituționale care prevede acest lucru.

Potrivit proiectului de lege, și angajații autorităților / instituțiilor publice la autogestiune, persoanele cu funcții de conducere a subdiviziunilor din cadrul instituțiilor publice bugetare și persoanele cu funcții de control din cadrul întreprinderilor de stat și ale întreprinderilor municipale, societăților comerciale cu capital de stat, președinții și vicepreședinții partidelor politice și membrii organelor executive centrale ale partidelor politice vor fi obligați să depună declarația de avere și interese personale.

Acest lucru reprezintă o măsură de a preveni și a combate îmbogățirea nejustificată, conflictele de interese, stările de incompatibilitate, precum și încălcarea regimului juridic al restricțiilor”, se arată într-un comunicat emis de Parlament.

Potrivit sursei citate, proiectul de modificare a Legii privind evaluarea integrității instituționale a fost elaborat de un grup de deputați PAS cu scopul de a ajusta prevederile actului normativ cu cele ale unor hotărâri ale Curții Constituționale, precum și în baza recomandărilor formulate în Raportul de evaluare ex-post de impact al Legii. „Autorii au propus ca rezultatele testelor de integritate profesională să fie apreciate de către entitatea care evaluează, iar agentul public testat să aibă posibilitatea să conteste rezultatele testelor de integritate în ordinea contenciosului administrativ. Alte propuneri au scopul de a aduce Legea privind evaluarea integrității instituționale în concordanță cu prevederile Legii integrității”, se mai arată în comunicat.

Inițiativa legislativă a fost votată în a doua lectură de 58 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: