VIDEO Premierul României a lăudat-o pe Maia Sandu, dar promovează o formațiune extraparlamentară din Moldova
Full Article 4 minutes read

VIDEO Premierul României a lăudat-o pe Maia Sandu, dar promovează o formațiune extraparlamentară din Moldova

Republica Moldova are nevoie de un partid social-democrat de stânga. Declarația a fost făcută pe 20 februarie, în timpul unui eveniment public, de premierul României și liderul Partidului Social Democrat (PSD) Marcel Ciolacu. La eveniment a participat și președintele Partidului Social Democrat European (PSDE, fostul Partid Democrat) din Republica Moldova Ion Sula. Ciolacu și Sula au avut ulterior și o întâlnire bilaterală, în cadrul căreia au discutat despre relația dintre PSD și PSDE, dar și promovarea valorilor social-democrate în Moldova.

„Moldova are nevoie de un partid social-democrat de stânga”

Pe 20 februarie, la București, a avut loc „Living Better with Europe”, eveniment dedicat promovării Uniunii Europene și evidențierii modalităților prin care blocul comunitar a contrbuit la dezvoltarea României.

Printre participanții la eveniment s-au numărat inclusiv președintele PSD și premierul României Marcel Ciolacu și liderul PSDE Ion Sula.

În cadrul evenimentului, Marcel Ciolacu a ținut un discurs. Șeful Guvernului de la București a vorbit despre provocările cu care s-a confruntat România de-a lungul timpului, importanța menținerii economiilor și democrațiilor în țările UE și necesitatea de a nu cădea sub influența Federației Ruse.

O bună parte din discursul premierul Ciolacu a conținut exemple care să arate că cele mai prospere state din Europa sunt guvernate de partide social-democrate. În acest context, Marcel Ciolacu s-a referit și la Republica Moldova, menționând că țara are nevoie de social-democrați.

Avem, noi ca români, și nu numai, întreaga Europă, mai avem o mare provocare. Este vorba de independența și sustenabilitatea Republicii Moldova. Sunt unul din susținătorii președintei Maia Sandu, chiar dacă nu face parte din familia noastră politică. Este președintele care a reușit să țină drumul european în Republica Moldova. Acest lucru l-a reușit, în primul rând cu ajutorul României. Sustenabilitatea economică a Republicii Moldova este datorită României, dar și a partenerilor europeni, care au înțeles că, în afară de Ucraina care se află într-un conflict armat, și Republica Moldova se află într-un conflict, de această dată, într-un război hibrid. Dar asta nu înseamnă că Republica Moldova nu are nevoie de social-democrație”, a spus el.

Ciolacu a reiterat că Republica Moldova „are nevoie” de un partid social-democrat de stânga „puternic”. Aici, prim-ministrul a salutat prezența în sală a liderului PSDE Ion Sula.

Mă bucur că-l văd pe colegul meu, președintele Partidului Social Democrat European din Republica Moldova. Este în acest moment în sală. Și, cu certitudine, ținând cont de profilul Republicii Moldova, Republica Moldova are nevoie de un partid social-democrat de stânga puternic”, a menționat politicianul.

Ciolacu și Sula, întrevedere la București

După eveniment, liderii PSD și PSDE au avut și o întrevedere bilaterală. Potrivit unui comunicat al PSDE, discuțiile au vizat situația social-politică și economică din R. Moldova, procesul de integrare europeană al țării noastre, fiind accentuat rolul expertizei și asistenței oferite de România în acest proces.

Și în timpul întâlnirii cu Ion Sula Marcel Ciolacu a menționat importanța unui partid de stânga european în Moldova, un partid care să promoveze valorile social-democrate.

PSDE este parte importantă a proiectului european pentru Republica Moldova. Este nevoie de cât mai multe voci care să susțină apartenența Republicii Moldova la Uniunea Europeană, care este singura șansă ca cetățenii Republicii Moldova să prospere, iar țara să fie rezilientă în fața pericolului rusesc”, a spus liderul PSD, potrivit comunicatului.

La rândul său, Ion Sula a reiterat angajamentul „ferm” al PSDE de a promova și susține pe toate căile parcursul european al țării.

Totodată, liderul PSDE s-a referit la acțiunile întreprinse pentru consolidarea unui pol social-democrat puternic în Republica Moldova. „Ne dorim să consolidăm o stângă europeană autentică în Republica Moldova pentru a asigura ireversibilitatea parcursului european al țării și a promova valorile social-democrate axate pe bunăstarea oamenilor”, a declarat președintele PSDE.

Un alt subiect abordat la întrevedere a fost relațiile dintre cele două partide social-democrate din Moldova și România.

O atenție aparte a fost atrasă și relației de parteneriat dintre PSDE și PSD România, fiind remarcat dialogul foarte bun dintre cele două formațiuni politice atât la nivel bilateral, cât și în cadrul marii familii social-democrate europene și internaționale. Părțile au convenit să continue dialogul bilateral în beneficiul cetățenilor”, au comunicat reprezentanții PSDE.

VIDEO Premierul României a lăudat-o pe Maia Sandu, dar promovează o formațiune extraparlamentară din Moldova

PSDE

VIDEO Premierul României a lăudat-o pe Maia Sandu, dar promovează o formațiune extraparlamentară din Moldova

PSDE


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: