Prima de bază pentru polița de asigurare RCA se scumpește cu 355 de lei. Transportatorii sunt indignați
Full Article 2 minutes read

Prima de bază pentru polița de asigurare RCA se scumpește cu 355 de lei. Transportatorii sunt indignați

Prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă se majorează cu 355 de lei, până la 1.350 de lei. Decizia a fost luată de Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), care a operat modificări la ajustarea formulei de calcul. Scumpirea va intra în vigoare odată cu publicarea hotărârii CNPF în Monitorul Oficial.

Prima de asigurare aferentă asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă se stabilește și se actualizează cel puțin o dată pe an de către CNPF. Potrivit datelor CNPF pentru anul 2021, dauna medie achitată a constituit 14.897 de lei, iar prima medie încasată – 854 de lei, cea din urma fiind mai mică ca prima de bază, care în prezent constituie 995 de lei.

În ajun, Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a publicat o adresare către președintele Parlamentului, ministrul Justiției și președinta CNPF, prin care își exprimă dezacordul față de acțiunile CNPF îndreptate spre majorarea respectivă. APOTA consideră că decizia este nejustificată și solicită suspendarea acesteia.

Inițiativa CNPF va lovi dur în posesorii de autovehicule, inclusiv în companiile de transport având un impact negativ foarte mare atât social cât și economic. Din acest motiv am solicitat implicarea președintelui Parlamentului, ministrului Justiției și a președintei CNPF de a aplica instrumentele legale de care dispun pentru a asigura adoptarea unor eventuale decizii în domeniul RCA, fundamentate prin calcule reale corelate cu practica țărilor UE”, se arată în scrisoare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: