Profesori din România, interesați de un program al Ministerului Educației din Moldova. Perciun: Poate în următoarea ediție îl extindem
Full Article 3 minutes read

Profesori din România, interesați de un program al Ministerului Educației din Moldova. Perciun: Poate în următoarea ediție îl extindem

Peste 4 000 de profesori din 169 de instituții de învățământ general din Republica Moldova au fost selectați și vor beneficia de cursuri gratuite în cadrul programului Ministerului Educației și Cercetării „Investim în profesori”. Programul se află la ediția a II-a și a fost lansat în septembrie 2023. Potrivit ministrului Dan Perciun, la program s-au înscris și 29 de instituții de învățământ din România. „Poate în următoarea ediție reușim să extindem programul astfel ca să poată fi accesat pe ambele maluri ale Prutului”, a precizat oficialul. 

Perciun a scris pe rețelele de socializare că peste 4 000 de profesori din 169 de instituții de învățământ general din Republica Moldova vor beneficia de cursuri de formare continuă gratuite în cadrul Programului Național „Investim în profesori”, ediția a II-a.

Școlile beneficiare au fost selectate dintr-un număr de 181 de instituții și consorții, inclusiv 29 din România. La moment suntem în proces de contractare a universităților, a organizațiilor societății civile care vor livra instruirile”, a comunicat Perciun.

Potrivit ministrului, un fapt curios este că la concurs s-au înscris 29 de instituții de învățământ din România.

Ne bucurăm că programele noastre sunt vizibile și în România și există interes și din partea instituțiilor de învățământ de acolo pentru Programul „Investim în profesori. Poate în următoarea ediție reușim să extindem programul astfel ca să poată fi accesat pe ambele maluri ale Prutului. Mulțumim profesorilor din România pentru interesul pe care-l au pentru programele Ministerului Educației și Cercetării din Republica Moldova”, a conchis oficialul moldovean.

***

În septembrie 2023, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat despre lansarea programului pilot „Investim în profesori”. Instituția preciza că, în perioada noiembrie – decembrie 2023, peste 2500 de cadre didactice din 50 de instituții de învățământ din Moldova vor beneficia de formări gratuite în cadrul programului. Se menționa că acesta include 75 de ore de contact direct cu formatorii, 100 de ore de studiu individual, 35 de ore de follow-up și până la 90 de ore de mentorat și consiliere pentru fiecare instituție de învățământ.

În februarie 2024, Ministerul Educației preciza că la programul care a fost lansat în 2023 au participat peste 3000 de cadre didactice din 90 de instituții de învățământ.

Tot în februarie, Ministerul anunța că Programul național „Investim în profesori” va continua și în anul 2024. Instituția raporta că a alocat circa 8 milioane de lei pentru extinderea programului în 2024. Potrivit Ministerului, cursurile sunt gratuite și se vor desfășura în perioada aprilie-decembrie 2024, atât în instituțiile de învățământ general selectate, cât și online. Numărul total de ore alocat pentru formare este de 300 de ore, echivalent cu 10 credite profesionale la modulul Psihopedagogie. Aceste ore vor fi distribuite astfel: 75 de ore contact direct, 100 de ore studiu individual, 35 de ore activitate de follow-up și 90 de ore consiliere/mentorat pe toată perioada anului 2024.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: