Promo-LEX îi acuză pe avocații lui Guțul de manipulare: Dacă nu am constatat nereguli în campanie, nu înseamnă că nu au avut loc
Full Article 3 minutes read

Promo-LEX îi acuză pe avocații lui Guțul de manipulare: Dacă nu am constatat nereguli în campanie, nu înseamnă că nu au avut loc

Unii reprezentanți ai Comisiei Electorale de la Comrat și avocații Evgheniei Guțul au sugerat că dacă Asociația Promo-LEX nu a constatat nereguli în campania electorală din Găgăuzia, atunci acestea nu ar fi avut loc. Precizările au fost făcute de Asociația Promo-LEX. Cea din urmă consideră abordarea „manipulatoare”. „Faptul că Misiunea de observare nu și-a prezentat în mod public observațiile și constatările din ziua alegerilor, nu înseamnă nicidecum că în campania electorală nu au fost admise nereguli”, a precizat Asociația.

Reprezentanții Asociației au declarat că la ședința Curții de Apel de la Comrat, din 22 mai, în care se examinează recunoașterea rezultatelor alegerilor și validarea mandatului de bașcan, „unii reprezentanți ai CEC UTAG și avocații candidatei Partidului Șor, Evghenia Guțul, au vizat Promo-LEX sugerând că dacă Asociația nu a constatat nereguli în campania electorală, atunci acestea nu ar fi avut loc”.

Promo-LEX condamnă cu fermitate această abordare manipulatoare, or Asociația a explicat anterior, inclusiv reprezentanților CEC UTAG, că nu se va expune public pe marginea acestui scrutin, având o misiune limitată și doar de documentare, axată exclusiv pe monitorizarea zilei alegerilor în ambele tururi (30 aprilie și 14 mai)”, se arată într-o declarație a Asociației.

Promo-LEX a mai spus că nu și-a propus să aibă „o misiune clasică de observare a alegerilor regionale care să monitorizeze întreaga campanie electorală, iar observațiile din ziua alegerilor sunt insuficiente pentru a aprecia procesul electoral în ansamblu”.

Faptul că Misiunea de observare nu și-a prezentat în mod public observațiile și constatările din ziua alegerilor, nu înseamnă nicidecum că în campania electorală nu au fost admise careva nereguli sau încălcări ale normelor legale”, a precizat Asociația.

Reprezentanții Asociației consideră că „anume instanța de judecată este cea care urmează să aprecieze prezența sau lipsa încălcărilor în procesul electoral pornind de la materiale care i-au fost prezentate de organele de resort”.

Curtea de Apel Comrat examinează pe 22 mai subiectul privind recunoașterea legalității alegerilor pentru funcția de bașcan, câștigate de candidata Partidului „ȘOR”, Evghenia Guțul. Ședința a început la ora 10:00 și se desfășoară în limba rusă, fiind asigurată traducerea în limba română.

La ședință este prezentă și Evghenia Guțul. Câteva zeci de persoane protestează la sediul Curții de Apel Comrat. Manifestația este marcată cu muzică și dans.

***

Turul doi al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei a fost câștigat de către Evghenia Guțul, candidata Partidului „ȘOR”, necunoscută până acum publicului larg. Potrivit presei locale, Guțul are 37 de ani și din iunie 2018 a lucrat în calitate de „consilier” la Partidul „ȘOR”. Peste o lună a fost angajată secretară.

În seara de 16 mai, Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali susțineau că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale.

Se întâmplă după ce, în după-amiaza zilei de 16 mai, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: