Proteste masive sau venirea la conducere a forțelor pro-ruse. Riscurile și amenințările pentru Moldova, în opinia experților
Full Article 3 minutes read

Proteste masive sau venirea la conducere a forțelor pro-ruse. Riscurile și amenințările pentru Moldova, în opinia experților

Protestele masive cu participarea publicului larg ar putea duce la alegeri prezidențiale sau parlamentare anticipate în condiții favorabile pentru partidele pro-ruse. Acesta este unul dintre cele mai favorabile scenarii pentru desfășurarea evenimentelor în Moldova, care a fost identificat de un grup de experți în domeniul securității, politicii, economiei și sociologiei. Pe 26 iulie, experții au prezentat un studiu în care, de asemenea, au identificat probleme serioase de securitate, dezbinarea societății moldovenești și răspândirea pe scară largă a dezinformării, inclusiv în ceea ce privește războiul Rusiei împotriva Ucrainei, scrie NM.

Acum, principala amenințare la adresa securității Moldovei este politica agresivă a Rusiei, spune Valeriu Pașa, directorul executiv al WatchDog. În situația actuală, potrivit acestuia, unul dintre scenariile favorabile pentru Kremlin ar putea fi venirea la putere în Republica Moldova a forțelor pro-ruse. Implementarea unui astfel de scenariu este asociată cu anumite riscuri. De exemplu, sunt posibile tulburări politice cu participarea publicului larg și sabotajul unor instituții ale statului. Acest lucru ar putea duce la alegeri prezidențiale sau parlamentare anticipate în condiții favorabile pentru partidele pro-ruse.

Cercetătorii au apreciat în special vulnerabilitățile Moldovei. Una dintre ele ar fi, potrivit lor, răspândirea pe scară largă a dezinformării și manipularea opiniei publice.

Experții au atras atenția asupra lipsei de coeziune a societății moldovenești. Fostul viceprim-ministru pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, consideră că se acordă puțină atenție acestei probleme. El a adăugat că în Moldova există familii în care rudele nu comunică din cauza diferitelor poziții în problema războiului din Ucraina. Minoritățile naționale, în opinia sa, sunt mai susceptibile la dezinformare și manipulare. Acest lucru se datorează faptului că, consideră expertul, „nu se simt ca făcând parte din Moldova”.

O altă vulnerabilitate pentru Moldova, au remarcat experții, este criza economică și energetică. „În condițiile crizei economice, toate resursele autorităților merg către asistența socială pentru oameni. Într-o astfel de situație, este foarte greu de dezvoltat potențialul de apărare și este greu de explicat cetățenilor de ce alocă bani pentru securitate”, a explicat Valeriu Pașa.

La rândul său, directorul executiv al Centrului de Informare și Documentare NATO, Elena Mârzac, a remarcat că acum Moldova are nevoie în primul rând de „consolidarea forțelor pentru creșterea capacității de apărare a armatei noastre”.„Nu putem avea dezvoltare economică, socială, politică fără suficientă securitate”, a subliniat ea.

Dezvoltarea armatei și a capacităților de apărare, a precizat Mârzac, „nu înseamnă că ne pregătim de război”. „Aceasta este o necesitate pentru dezvoltarea unei țări puternice și independente”, a spus expertul. Pe lângă un plan pe termen lung de întărire a securității, a adăugat ea, Moldova are nevoie și de unul pe termen scurt: „Pentru trei până la șase luni”, menținând în același timp „statutul de neutralitate”.

O altă vulnerabilitate pentru Moldova este regiunea transnistreană, care nu este controlată de Chișinău. Pentru a aborda problemele conexe, experții au recomandat înființarea unui grup de lucru. „Ar trebui să includă reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, reprezentanți ai Ministerului Afacerilor Interne și ai Ministerului Apărării. Ei vor trebui să monitorizeze situația din regiune pentru a răspunde rapid provocărilor și a menține comunicarea cu reprezentanții Tiraspolului”, a conchis Mârzac.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: