PSRM acuză partidul de guvernare că ar fi „furat” un proiect de lege. Reacția PAS
Full Article 3 minutes read

PSRM acuză partidul de guvernare că ar fi „furat” un proiect de lege. Reacția PAS

Deputatul socialist Adrian Albu a acuzat partidul de guvernare, la ședința Parlamentului, că ar fi „plagiat” proiectul de lege cu privire la condominiu. Albu a sugerat că proiectul de lege propus de PAS este același care a fost votat în 2018, însă, care nu a mai fost promulgat de președintele de la acea vreme, Igor Dodon. În replică, deputatul PAS, Vitalie Jacot, a calificat acuzațiile drept „miniciuni” și a declarat că cele două proiecte sunt diferite.

În cadrul ședinței Parlamentului din 22 iunie, Adrian Albu a susținut un discurs în care, printre altele, a acuzat PAS că ar „fura” proiecte de lege de la „opoziție și alte partide”. Unul dintre inițiativele legislativele menționate de socialist a fost proiectul de lege cu privire la condominiu.

„De exemplu legea condominiului, care este identică cu cea prezentată de Guvernul Filip în 2018, de sigur, cu excluderea normelor problematice la care a atenționat președintele Dodon de atunci”, a menționat acesta.

Deputatul PAS, Vitalie Jacot, unul dintre autorii proiectului respectiv, a răspuns la acuzațiile aduse de Albu. Parlamentarul le-a calificat drept „minciuni”.

„Ați aruncat în public o minciună și vreau s-o dezmint. Legea respectivă, într-adevăr, a fost începută în anul 2012 și în 2018 a fost votată în Parlament, după care murată, nepromulgată, de colegul vostru de partid, fostul președinte țară. Și motivul nepromulgării era că nu prea ușor se putea opera cu terenurile, legea făcea careva impedimente. Acum venind noi în Parlament, da, am luat ca bază această lege. Dar stimate coleg, dacă puneți textele legilor unele lângă altele, cea veche și cea nouă, n-o să găsiți nici jumătate din ceea ce este în cea veche. Sunt multe principii adăugate, lucruri foarte bine specificate, sunt multe goluri acoperite și este o aberație să spuneți că am luat ceva ce vă aparține”, a spus el.

De menționat că Adrian Albu a acuzat formațiunea de guvernământ că ar fi „plagiat” și alte inițiative legislative, precum proiectul de lege cu privire la asociațiile de dezvolatare comunitară. Deputatul susține că proiectul legii este același ca și cel care a fost înaintat de inițiativa grupului parlamentar Pro-Moldova în 2020. Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate, însă, nu au reacționat la acuzațiile respective.

În același timp, Adrian Albu a admis că sunt și inițiative legislative care sunt eleborate de PAS.

„De sigur, sunt acele proiecte care le scriu însăși deputații PAS precum: interzicerea zilei victoriei, promovarea LGBT sau promovarea intereselor petroliștilor. Noi vedem aceste proiecte”, a menționat el.

Aici, trebuie de menționat că Albu a mințit când a spus că proiectul privind „Ziua Victoriei”, propus de PAS, prevede interzicere evenimentului. Inițiativa legislativă presupune redenumirea și înlocuirea datei marcării evenimentului. Astfel, „Ziua Victoriei și a comemorării eroilor căzuți pentru Independența Patriei”, marcată anual pe 9 mai, va fi înlocuită cu „Ziua Victoriei asupra Nazismului și Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial” și va fi marcată pe 8 mai.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: