„Putin ar fi fost bucuros să declanșeze un război în Moldova”. Fost rector universitar rus, despre plata pentru alegerea europeană
Full Article 3 minutes read

„Putin ar fi fost bucuros să declanșeze un război în Moldova”. Fost rector universitar rus, despre plata pentru alegerea europeană

Kremlinul transformă dependența Republicii Moldova de gazul rusesc în armă geopolitică, iar prețul ridicat este, de fapt, plata pentru vectorul european al țării. Mai mult, Vladimir Putin și-ar dori ocuparea Moldovei, însă nu poate face acest lucru, pentru că Ucraina rezistă atacurilor. Este opinia lui Serghei Guriev, profesor universitar al Institutului de Studii Politice din Paris și fost economist-șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), exprimată în cadrul unui interviu acordat Nataliei Morari.

Rusia a utilizat dependența Moldovei de gazul rusesc drept armă geopolitică. Face asta nu doar în Moldova și este ceva normal. Din păcate, Moldova plătește prin asta pentru alegerea sa europeană. Dacă ar fi putut, Rusia ar fi luat cu mult mai mult. Vladimir Putin ar fi fost bucuros să declanșeze un război în Moldova. Și despre asta se vorbește foarte multe la televiziunile rusești. Pur și simplu nu poate. De aceea, folosește prețul pentru gaz”, a declarat expertul rus și a menționat că exact același scenariu a fost utilizat în Ucraina.

Întrebat dacă a fost corectă formula propusă de reprezentanții Chișinăului și dacă ar fi putut obține un contract mai avantajos, Guriev a răspuns: „Cred că noi nu ne prea imaginăm cum au decurs aceste negocieri. Ce fel de argumente și amenințări au fost utilizate de partea rusă. Acele amenințări care pot fi folosite de Rusia față de Germania se deosebesc ce ceea ce poate utiliza față de Moldova. De aceea, îmi este greu să vorbesc despre asta și nu aș critica colegii moldoveni”.

Expertul economic a mai spus că, în opinia sa, președintele rus Vladimir Putin și-ar dori să ocupe Moldova, însă nu poate pune în practică planul: „Nu poate face acest lucru pentru că nu poate ocupa Odesa, pentru că nu a putut ocupa Nikolaev. Pentru că nu și-a putut aduce restul navelor în marea Neagră, pentru că Turcia a interzis acest lucru, iar nava-amiral a flotei sale din marea Neagră a fost scufundată”.

Serghei Guriev a mai menționat că nu există „tehnologii magice” care i-ar permite lui Vladimir Putin să aducă desanți la Tiraspol sau Chișinău și, în acest mod, să ocupe Moldova: „Unele lucruri nu le poate face pentru că îi lipsesc soldați, magie și tancuri”, a conchis expertul rus.

***

Cunoscutul economist Serghei Guriev, fost rector al Noii Școli Economice de la Moscova, a părăsit Rusia în 2013, stabilindu-se în Franța. Mutarea sa în Franța Guriev a explicat-o prin faptul că autoritățile rusești au fost extrem de nemulțumite de participarea lui în grupul de experți care a recunoscut ca fiind ilegale condamnările la adresa lui Mihail Hodorkovski și Platon Lebedev. Acasă la Guriev au avut loc percheziții, acesta a fost chemat la interogatorii în Comitetul de anchetă. Fiind îngrijorat că ar putea urma represiuni, Guriev a considerat că e mai bine pentru el să emigreze.

Serghei Guriev este profesor și doctor în științe economice. Acesta a condus Centrul de cercetări și inovații economice și financiare, a fost consilier economic al guvernului, membru al consiliilor de directori la SberBank, RosselihozBank, Agenția de creditare ipotecară a locuințelor.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: