Macron: „Nu trebuie să admitem ca Rusia să câștige războiul”
Full Article 3 minutes read

Macron: „Nu trebuie să admitem ca Rusia să câștige războiul”

Președintele Franței Emmanuel Macron a declarat că dacă Rusia va câștiga războiul declanșat în Ucraina, încrederea în Europa va scădea la zero. „Nu trebuie să admitem ca Rusia să câștige”, a comunicat Macron, într-un interviu în seara zilei de 14 martie. 

„Avem un obiectiv: Rusia nu poate și nu trebuie să câștige acest război. Timp de doi ani, noi am ajutat Ucraina. Dacă lucrurile se vor înrăutăți, Rusia va fi responsabilă”, a spus Macron într-un interviu pentru TV TF1 și France 2, relatează Radio Svoboda. 

„Noi nu suntem în război cu Rusia. Dar trebuie să spunem clar: Nu trebuie să admitem ca Rusia să câștige”, a adăugat Macron.

El a mai spus că dacă Rusia va câștiga războiul încrederea în Europa va scădea la „zero”.

Potrivit sursei, Macron și-a repetat din nou formularea că „nu exclude” trimiterea armatei franceze în Ucraina, dar a remarcat că în acest moment nu se discută despre acest lucru și că în orice caz nu va participa la nicio acțiune ofensivă.

Strana.ua scrie că în jurul interviului lui Macron, în Ucraina, au apărut mai multe informații false. Ar circula un citat că el ar fi spus că „trupele franceze vor fi în Ucraina”. Potrivit sursei, Macron a declarat că „astăzi nu suntem într-o situație în care trebuie să trimitem trupe în Ucraina, dar nu excludem un asemenea scenariu”.

***

În februarie 2024, urmare a unei reuniuni la Paris, președintele Franței Emmanuel Macron nu a exclus posibilitatea ca Occidentul să trimită trupe terestre în Ucraina, pentru a obține victoria împotriva Rusiei. Macron a subliniat că aliații Ucrainei „nu luptă cu poporul rus”, ci „pur și simplu nu vor să-l lase să câștige în Ucraina”.

Totuși, în timpul unor declarații de presă, după reuniunea de la Paris, premierul olandez Mark Rutte a declarat că subiectul trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a figurat pe ordinea de zi. Ulterior, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg a declarat că Alianța Nord-Atlantică nu intenționează să trimită trupe terestre în Ucraina.

Kremlinul a avertizat că un război dintre Rusia și NATO este „inevitabil”, dacă țările occidentale vor interveni cu trupe.

În martie, ministrul polonez de externe Radoslaw Sikorski a declarat că militarii din unele țări NATO se află deja pe teritoriul Ucrainei. El a mulțumit acelor țări care „au mers la așa risc”. Totuși, Sikorski a refuzat să spună la ce țări s-a referit.

Ziarul Le monde a scris cu referire la sursele sale că Macron a admis că își va trimite „oamenii” la Odesa. „În orice caz, în anul următor va trebui să trimit o parte din oamenii mei la Odesa”, ar fi declarat Macron în februarie 2024, relatează Meduza. Macron nu a confirmat informația.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: