Rada Supremă de la Kiev a aprobat instituirea stării excepționale în Ucraina. Principalele restricții
Full Article 2 minutes read

Rada Supremă de la Kiev a aprobat instituirea stării excepționale în Ucraina. Principalele restricții

Rada Supremă de la Kiev a aprobat solicitarea Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, privind instituirea „stării excepționale” în toată țara, cu excepția regiunilor Donețk și Lugansk. Potrivit autorităților ucrainene, restricțiile ar putea fi diferite, în funcție de regiune.

Decizia privind instituirea stării excepționale a fost susținută de 335 de deputați ai Radei Supreme de la Kiev din cei 339 care au participat la ședință. Inițiativa intră în vigoare pe 24 februarie, la ora 00:00.

Secretarul general al Consiliului Național de Securitate și Apărare, Alexei Danilov, a precizat că restricțiile ar putea să difere, în funcție de regiune.

Astfel, se instituie:

– regim special de intrare/ieșire (la necesitate);

– restricționarea libertății de circulație (la necesitate);

– restricționarea accesului mijloacelor tehnice și verificarea acestora (la necesitate),

– întărirea pazei ordinii publice și a punctelor strategice pentru asigurarea traiului populației;

– interzicerea desfășurării manifestațiilor de amploare, a grevelor;

– evacuarea temporară sau definitivă a oamenilor din locurile periculoase pentru trai, cu acordarea obligatorie a altor locuințe

De asemenea, se permite verificarea actelor și, la necesitate, verificarea lucrurilor personale, a mijloacelor de transport, a bagajelor și a mărfurilor.

Starea excepțională va fi valabilă timp de 30 de zile, iar în caz de necesitate, ar putea fi prelungită.

Potrivit estimărilor Kievului, la frontiera dintre Ucraina și Rusia sunt mobilizați aproape 200 de mii de soldați ai armatei ruse. Presa din țara vecină susține că, în ultimele săptămâni, numărul trupelor a crescut, în pofida declarației Moscovei că își retrage militarii. De asemenea, în ultimele zile au crescut tensiunile în regiunea Donbas. Pe 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decretul prin care este recunoscută independența regiunilor separatiste Donețk și Lugansk. Ulterior, liderul de la Kremlin a obținut acordul Consiliului Federației de a introduce armata rusă pe alte teritorii decât cele ale Rusiei.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: