Reacția lui Ion Ceban, după ce a fost obligat de CEC să elimine un pliant: Vom ataca în toate instanțele
Full Article 3 minutes read

Reacția lui Ion Ceban, după ce a fost obligat de CEC să elimine un pliant: Vom ataca în toate instanțele

Comisia Electorală Centrală a constatat că materialul publicitar „1000+ proiecte importante pentru Chișinău” conține elemente de agitație electorală și a interzis distribuirea acestuia. Decizia vine urmare a unei sesizări depuse de Partidul Liberal Democrat, transmite IPN. La scurt timp, primarul general Ion Ceban a venit cu o reacție.

CEC a obligat Primăria municipiului Chișinmău și entitățile implicate în distribuirea materialelor publicitare să asigure eliminarea materialului dat din spațiul public în termene rezonabile, dar nu mai târziu de trei zile din ziua adoptării prezentei hotărâri.

Sergiu Suharenco, reprezentant PLDM, consideră că distribuirea unui număr nedeterminat de pliante cu conținut de agitație electorală în favoarea primarului general i-ar putea conferi un avantaj politic sau alte forme de suport în alegerile generale locale din noiembrie 2023.

Prezent la ședință, Ilie Ceban, viceprimarul capitalei, a remarcat că pliantul respectiv este de fapt o comunicare cu cetățenii privind cheltuirea banilor publici. Reprezentanţii Primăriei nu au avut un răspuns la întrebarea câți bani au fost cheltuiți pentru acest gen de publicitate.

Mai târziu, edilul Ion Ceban a venit cu o reacție pe pagina sa de Facebook. Primarul general consideră că CEC limitează Primăria Chișinău în informarea locuitorilor despre realizările făcute în capitală și limitează dreptul la informarea cetățenilor din prima sursă.

Totodată, el a cerut demisia președintelui CEC și a spus că va ataca în toate instanțele decizia și vom informa instituțiile internaționale.

„CEC limitează Primăria Chișinău în informarea locuitorilor despre realizările făcute în capitală și limitează dreptul la informarea cetățenilor din prima sursă. Asta în condițiile în care, conform Legii Administrației Publice Locale, primăriile sunt obligate să informeze cetățenii. În informațiile publice, distribuite de Primărie, nu se regăsesc elemente de agitație electorală ținând cont că aceste materiale sunt elaborate cu mult înaintea perioadei electorale și mai exact aproximativ de 2 ani.

Totodată, precizez că membrii CEC, care sunt din PAS, nici nu observă campania electorală începută demult de PAS, care distribuie materiale electorale în toată capitala.

Plus la toate, azi am văzut informația, precum că Guvernul Republicii Moldova este în top 10 utilizatori din Moldova, care cheltuie cei mai mulți bani pentru publicitate pe Facebook.

Și cel mai grav: Publicitate directă politică pe bani publici. Chiar dacă sunt ilegale, noi le executăm. Dar vom ataca în toate instanțele decizia și vom informa instituțiile internaționale. Membra PAS președintele CEC trebuie sa își prezinte demisia.Este grav ce se întâmplă”, a scris Ion Ceban pe Facebook.

Reacția lui Ion Ceban, după ce a fost obligat de CEC să elimine un pliant: Vom ataca în toate instanțele

Facebook.com/ Ion Ceban

De menționat că, anterior, primarul de Chișinău, Ion Ceban, a acuzat CEC că ar pregăti fraudarea alegerilor, la comanda PAS. PAS a declarat că nu va comenta acuzațiile, în timp ce CEC a calificat declarațiile drept un fals.

Amintim că Republica Moldova va organiza alegeri locale generale pe data de 5 noiembrie, curent. Pe 7 august, CEC a dat start perioadei electorale, care va dura până în ziua în care rezultatele alegerilor vor fi confirmate de către organele competente, dar nu mai mult de 120 de zile. Campania electorală pentru alegerile locale generale va începe la 6 octombrie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: